Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η κάλυψη υπηρεσιών σε παιδιά με βαριές αναπηρίες από τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η κάλυψη υπηρεσιών σε παιδιά με βαριές αναπηρίες από τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας

Ένα αίτημα χρόνων των γονέων παιδιών με βαριές αναπηρίες ικανοποιεί ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ξεκινά να συνάπτει συμβάσεις με τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.-Η.Φ.).

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη συμβολή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΕΟΠΥΥ, μετά από πολυετείς αγώνες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

Όπως σημειώνουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, ο αγώνας υπήρξε δύσκολος και μακροχρόνιος, αλλά επιτέλους δικαιώθηκε.

«Η διαδρομή και ο αγώνας όλων των προηγούμενων ετών και του προηγούμενου διαστήματος, για την εν πολλοίς προσδοκώμενη αποζημίωση των υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας μέσω της συμβασιοποίησης και των Κ.Δ.-Η.Φ. με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που εκκρεμούσε από συστάσεως του Οργανισμού, υπήρξε δύσκολος, οι καθυστερήσεις μεγάλες, τα προσκόμματα αμέτρητα, τα προβλήματα πολλά. Όμως, και αυτή την μάχη την κερδίσαμε, γιατί εργαζόμαστε συλλογικά και ενωμένα», σημειώνει η ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.-Η.Φ.), δημόσια και ιδιωτικά, είναι δομές που υποστηρίζουν την αυτόνομη διαμονή και διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία εντός της κοινότητας.

Παρέχουν όλες τις πράξεις θεραπείας που έχουν ανάγκη τα ΑμεΑ, δράσεις κοινωνικοποίησης, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, ιατρική παρακολούθηση και μεταφορά τους από το σπίτι στο Κέντρο και το αντίστροφο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, την οποία υπογράφει η διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, υπήρξε κλίμα άριστης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ μέσα από την ενεργό δράση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) ολοκληρώθηκε το επί σειρά ετών πολυαναμενόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εκκίνηση της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τα Κ.Δ.-Η.Φ:

Στόχος είναι «η διασφάλιση των δικαιωμάτων πρόσβασης των ΑμεΑ σε ποιοτικές και επαρκείς υπηρεσίες στην κοινότητα. Εκτιμώντας τη βαρύτητα που διατηρεί για τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία το ζήτημα παρακολούθησης αναπτυξιακών προγραμμάτων σε Κ.Δ.-Η.Φ., καταρτίστηκε σύγχρονο συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, καθώς αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των ωφελούμενων και δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες για τη λειτουργία των φορέων μέσα από την αποζημίωσή τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού».

Με τη συμβασιοποίηση των Κ.Δ.-Η.Φ. ενισχύεται η προοπτική μετάβασης των ΑμεΑ σε ασφαλέστερο πλαίσιο στην κοινότητα, αλλά πρωτίστως διασφαλίζεται ο κοινός στόχος όλων των εμπλεκόμενων για λειτουργική και συναισθηματική σταθερότητα των ωφελούμενων και των οικογενειών τους.

Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις