Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΕΟΠΥΥ: Οι αλλαγές του νέου νομοσχεδίου – Εκτός συμβάσεων όσοι δεν πληρούν ποιοτικά κριτήρια

ΕΟΠΥΥ: Οι αλλαγές του νέου νομοσχεδίου – Εκτός συμβάσεων όσοι δεν πληρούν ποιοτικά κριτήρια

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα τεθούν νέοι κανόνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ όσοι πάροχοι δεν συμβαδίζουν με τις προδιαγραφές και τα ποιοτικά κριτήρια που θα θεσπιστούν, δεν θα καταφέρουν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Η πλήρης αλλαγή των κανόνων λειτουργίας του Οργανισμού την οποία προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, κινούνται στην κατεύθυνση να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Τομή αποτελούν τα νέα ποιοτικά κριτήρια στα μηχανήματα που διαθέτουν οι συμβαλλόμενες εταιρείες οι οποίες παρέχουν τις διαγνωστικές υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους. Όποιος πάροχος δεν πληροί τα κριτήρια δεν θα μπορεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως ο ΕΟΠΥΥ από Οργανισμός για τους παρόχους θα μετατραπεί σε Οργανισμός για τους ασφαλισμένους και μόνο όσοι συμφωνούν με τα ποιοτικά κριτήρια θα μπορούν να συμβληθούν με τον Οργανισμό. Οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός συμβάσεων.

ΕΟΠΥΥ: Ποια θα είναι τα ποιοτικά κριτήρια

Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και κλινικές οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με τις νέες κατευθύνσεις που θα ορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

Στα ποιοτικά κριτήρια αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνεται η παλαιότητα των μηχανημάτων στα οποία διενεργούνται οι απεικονιστικές εξετάσεις.

Ωστόσο, θα υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Κλιμακωτό rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) με βάση την πενταετία αλλά και τις τομές ενός μηχανήματος. Αυτό σημαίνει πως οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές στους προς τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την παλαιότητα των μηχανημάτων τους. Οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 5% έως 40%.

Στις αιματολογικές εξετάσεις, ο πάροχος θα υποβάλλεται σε rebate 20% εάν δίνει σε εξωτερικά εργαστήρια την υπηρεσία για τις διαγνώσεις των αιματολογικών εξετάσεων.

Οι συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ κλινικές

Περισσότερο σύνθετα θα είναι τα ποιοτικά κριτήρια που θα θεσπιστούν για τις συμβαλλόμενες ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης. Τα κριτήρια θα εφαρμοστούν από το 2ο εξάμηνο του 2022, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Έτσι, για να μπορούν οι πάροχοι να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένων προδιαγραφών τεχνολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένο αριθμό υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και κλίνες ΜΕΘ.

Αυστηροί κανόνες αναμένεται να θεσπιστούν και στις προδιαγραφές των δεικτών για την αποτροπή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στα μέσα Μαρτίου για διαβούλευση και ψήφιση από τη Βουλή, ενώ η εξειδίκευση των επιμέρους προδιαγραφών θα προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις