Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Επεισόδιο ανοιχτά της Σάμου με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής

Επεισόδιο ανοιχτά της Σάμου με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής

Το επεισόδιο σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών. Σκάφος του Λιμενικού ενημέρωσε εκείνο της τουρκικής ακτοφυλακής ότι βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και η “απάντηση” ήταν να γίνει επίδειξη οπλισμού και επικίνδυνοι ελιγμοί! 

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού είναι από χθες (31.10.2022) σε εξέλιξη, 3,8 ναυτικά μίλια νότια της Σαμιοπούλας στη Σάμο. Το επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα το πρωί και μάλιστα παρουσία στην περιοχή ιταλικού πλοίου της Frontex, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε όσα έγιναν και θα ενημερώσει τον Οργανισμό. 

Όλα ξεκίνησαν όταν φορτηγό πλοίο υπό ξένη σημαία, το οποίο συμμετείχε στις έρευνες για το ναυάγιο, εντόπισε μέσα στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έναν νεκρό. Αμέσως, ενημέρωσε τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να παραλάβει τη σορό. 

Η τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, κινούμενη προς το περιπολικό του Λιμενικού. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο ελληνικό σκάφος ενώ παράλληλα έκανε και επίδειξη οπλισμού.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η συγκεκριμένη τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για την έρευνα εντοπισμού αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε και δήλωσε την παρουσία της στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό

Οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσκόλεψαν το έργο του Λιμενικού και της δύναμης Frontex καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων.

Για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοούμενων μεταναστών, οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, πλοίου ανοιχτής θαλάσσης, αεροσκάφους του Λιμενικού και σκάφους της δύναμης Frontex.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις