Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Επίδομα παιδιού 2019 – Πότε καταβάλλεται η δόση

Επίδομα παιδιού 2019 – Πότε καταβάλλεται η δόση

ΟΠΕΚΑ Επίδομα παιδιού 2019: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπέρασαν τις 500.000 οι αιτήσεις για το Α21. Δείτε πότε αναμένεται η πληρωμή για την Α δόση του ΟΠΕΚΑ και όλες οι δόσεις για το επίδομα παιδιού το 2019.

Επίδομα παιδιού 2019 – ΟΠΕΚΑ. Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2019 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το 2019 μέχρι και 26 Μαρτίου και αυτή θα έχει εγκριθεί. Για τη χορήγηση της δόσης του Α διμήνου 2019 θα ληφθεί υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2017 (περσινή φορολογική δήλωση). Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν φέτος στο Α21 του 2019.

Όπως και πέρυσι, οι τεχνικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας εγγυώνται πως το σύνολο των δικαιούχων που επιθυμούν να υποβάλλουν εγκαίρως αίτηση Α21 θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2019 θα υποβάλλονται διαρκώς – όπως και πέρυσι – μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2020. Συνεπώς, αυτονόητο είναι πως αμέσως μετά την εκκαθάριση της καταβολής της πρώτης δόσης για το 2019, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες όπως και το 2018. Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15/1/2020, όπως έγινε και πέρυσι.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό για το επίδομα παιδιού 2019 επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

Υπενθυμίζεται πως παγίως τα οικογενειακά επιδόματα δίδονται για ένα ημερολογιακό έτος και ακολούθως ο δικαιούχος πρέπει να επανυποβάλλει νέα αίτηση.

Η νέα σύγχρονη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων, που αναπτύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και λειτουργεί εκτός περιβάλλοντος taxis, τέθηκε φέτος σε λειτουργία εγκαίρως, ώστε όλοι οι δικαιούχοι να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της οικογενειακής τους κατάστασης (π.χ. παιδιά που σπουδάζουν κλπ) ώστε να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται, παρόλο που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Επίδομα παιδιού 2019 – πότε καταβάλλονται οι δόσεις

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Ο ΟΠΕΚΑ υπολογίζει ότι οι δόσεις μέσα στο 2019 θα είναι οι εξής:
Δόση Α’: Τέλη Μαρτίου
Δόση Β’: Τέλη Μαΐου
Δόση Γ’: Τέλη Ιουλίου
Δέση Δ’: Τέλη Σεπτεμβρίου
Δόση Ε’: Τέλη Νοεμβρίου
Δόση Στ’: Τέλη Δεκεμβρίου.

Επίδομα παιδιού 2019 – Νομοθετική ρύθμιση

Ο εξορθολογισμός από 1/1/2018 του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα οικογενειακά επιδόματα αυξάνει τον συνολικό προϋπολογισμό τους κατά 40%. Το 2018 θα δοθούν 910 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του νέου Επιδόματος Παιδιού, έναντι 650 εκατομμυρίων που δόθηκαν το 2017 και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις του χορηγούμενου οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από το 90% των δικαιούχων οικογενειών.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμορφώνει το παλιό καθεστώς με σκοπό τον εξορθολογισμό ενός άνισου συστήματος. Το νέο, ενιαίο Επίδομα Παιδιού χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Με βάση την αρχιτεκτονική του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων αναμορφώνονται επί τα βελτίω οι κλίμακες ισοδυναμίας και τα ποσά βάσης για το πρώτο παιδί, ενώ με την λελογισμένη κλιμάκωση διασφαλίζεται μια σαφώς πιο στοχευμένη πολιτική. Στη καινούρια δομή το εκάστοτε ποσό βάσης διπλασιάζεται για το 2ο παιδί, ενώ 4πλασιάζεται για το 3ο παιδί, 6πλασιάζεται για το 4ο κ.ο.κ. Το νέο επίδομα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Το Επίδομα παιδιού καταβάλλεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Η επεξεργασία των αιτήσεων Α21 και συνολικά η διαδικασία έχει βελτιωθεί και επισπευσθεί σημαντικά με τη βοήθεια της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, η αυτοματοποιημένη λειτουργία της οποίας στηρίζεται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και αυτόματες διασταυρώσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις