Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επιδότηση ρεύματος – Πιερρακάκης: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις με ΑΦΜ και στοιχεία από την ΑΑΔΕ

Επιδότηση ρεύματος – Πιερρακάκης: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις με ΑΦΜ και στοιχεία από την ΑΑΔΕ

Στο πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος, στην επιδότηση καυσίμων και το fuel pass, την αντικατάσταση των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, αλλά και στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (10.06.2022) στον ΑΝΤ1. 

Οι αιτήσεις για την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα γίνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις δικαιούχων επιδότησης έως 600 ευρώ για τους λογαριασμούς του ρεύματος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως «θα είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα. Δεν μπορώ να πω αν είναι Τετάρτη ή Πέμπτη, ξέρουμε ότι ο κόσμος ανυπομονεί». 

«Οι δηλώσεις θα είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου θα πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Με τα κριτήρια που υπάρχουν, η επιδότηση αφορά το 98% των ανθρώπων στην Ελλάδα, οπότε θα είναι σαν τον εμβολιασμό, μια μεγάλη άσκηση και για το σύστημα», σημείωσε. 

Όσον αφορά την διαδικασία των αιτήσεων, ο υπουργός είπε πως η πλατφόρμα θα ανοίγει «κλιμακωτά, με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ του πολίτη. Τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και ο πολίτης θα επιβεβαιώνει ή θα αλλάζει τα στοιχεία. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει και δεύτερη φόρμα, για γονείς που πληρώνουν το ενοίκιο των παιδιών τους».

Για την επιδότηση στα καύσιμα και το fuel pass

Αναφορικά με το fuel pass και το πρόβλημα που ανέκυψε για ορισμένους πολίτες, που ζήτησαν ψηφιακή κάρτα από την πλατφόρμα, χωρίς να έχουν έξυπνο κινητό που να την υποστηρίζει, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως «όταν έχει κάποιος μια προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα, είναι δεδομένο πως πρέπει να έχει smartphone. Το επικοινωνήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο. Εξ αρχής είχαν δοθεί δύο επιλογές και μπορούσε κάποιος να επιλέξει την πίστωση ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό».

Επίσης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως θα υπάρξει πρόβλεψη για αλλαγή στην επιλογή των δικαιούχων, που ακόμη δεν έχουν κάνει χρήση του βοηθήματος από την ψηφιακή κάρτα. Επεσήμανε δε πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να του αποσταλούν στοιχεία να για γίνουν οι σχετικές διορθώσεις, ώστε «να θεραπευθεί το πρόβλημα που υπάρχει για τους ΑΜΕΑ και τους κατόχους μοτοποδηλάτων, που λόγω της μη πληρωμής τελών κυκλοφορίας, είχαν εξαιρεθεί από το fuel pass».

Έτοιμη η πλατφόρμα για την αντικατάσταση των κλιματιστικών

Για την πλατφόρμα σχετικά με την αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών και άλλων οικιακών συσκευών, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία, αλλά τις ανακοινώσεις για τον ακριβή χρόνο λειτουργίας της θα γίνει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Με SMS η ενημέρωση για τις δωρεάν μαστογραφίες

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε επίσης για το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας και προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, που φέρει το όνομα της «Φώφης Γεννηματά». Όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σταδιακά θα αποστέλλονται sms σε όσες γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών, είναι εγγεγραμμένες στην άυλη συνταγογράφηση, με το παραπεμπτικό τους για να κάνουν την μαστογραφία, ενώ επεσήμανε πώς όσες γυναίκες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, «μπορούν να έρθουν απευθείας σε επαφή με τον γιατρό τους και ο γιατρός θα αναλάβει να κάνει όλη την διαδικασία».

SMS δεν θα αποστέλλονται, όπως είπε ο υπουργός, σε όσες γυναίκες έχουν κάνει μαστογραφία μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

«Μόλις γίνεται η πρώτη εξέταση, θα μπαίνουν τα δεδομένα αυτοματοποιημένα στο σύστημα και εφόσον υπάρχει ανάγκη, θα υπάρχει δωρεάν παραπεμπτικό για επόμενη εξέταση, για όσες γυναίκες απαιτείται», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είπε ακόμη πως τα επόμενα βήματα στην πλατφόρμα αυτή για τις προληπτικές εξετάσεις αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μέσα στον Ιούνιο και άλλες πλατφόρμες

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε πως μέσα στον Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί μια σειρά από πλατφόρμες για την παροχή βοηθημάτων σε πολίτες, όπως η πλατφόρμα για την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις