Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Επιστρέφει η μάσκα όσο ο κορονοϊός «φουντώνει» – «Ανεπίτρεπτη η υπερβολική χαλάρωση μέτρων» λέει ο Καπραβέλος

μάσκα κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Και ξαφνικά ο κορονοϊός «φούντωσε» και ζούμε μέρες… παρελθόντων μηνών. Τα νέα κρούσματα του 24ώρου ήταν 1.820 και η αυξητική πορεία του συγκεκριμένου δείκτη συνεχίζεται προκαλώντας ανησυχία, μαζί με την μετάλλαξη Δέλτα που έχει βάλει «πλώρη» για να επικρατήσει.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα που βγαίνουν για την «προέλευση» των κρουσμάτων, δηλαδή κυρίως τις νεαρότερες ηλικίες –με αποκορύφωμα τα πρόσφατα κορονοπάρτι στην παραλιακή της Αττικής, η οποία κατέγραψε ξανά πάνω από 1.000 κρούσματα– έρχονται να πυροδοτήσουν εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Mega, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των καταστημάτων, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Αλλαγές που είχε ανακοινωθεί πως θα ίσχυαν από τις 15 Ιουλίου.

Click4more: Δείκτης θετικότητας: Οι πέντε πρωταθλήτριες περιοχές που «κοκκινίζουν» επικίνδυνα

Πλέον, μετά τα όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναγκάστηκαν να βάλουν ξανά στο τραπέζι τα μέτρα που είχαν ήδη αποφασιστεί, ενώ θυμίζουμε πως ήδη ανακοινώθηκε πως από την Πέμπτη, 08.07.2021, μπαρ και άλλες επιχειρήσεις διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους.

Όσα όμως ανακοινώθηκαν για τα Covid free καταστήματα και τα μεικτά καταστήματα (σ.σ. τα μέτρα που προαναφέραμε, με ισχύ από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα) δεν είναι πλέον καθόλου σίγουρο πως θα εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο καθώς αναμένεται να επανεξεταστούν όλα στην συνεδρίαση των ειδικών (σ.σ. την Πέμπτη, 08.07.2021).

Επιστρέφει η μάσκα – Σε κάποιες περιοχές ακόμα και παντού!

Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις, με την επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους να είναι αρκετά πιθανό έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτική χρήση μάσκας… παντού, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, όπως ίσχυε κατά το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας και των μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Πόσο κοντά, όμως, απέχουμε στο τέταρτο; Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, απέχουμε ελάχιστα. Μιλώντας στο Mega, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει τους επιστήμονες.

μάσκα κορονοϊός Μεταλλάξεις

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα την απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη χαλάρωση των μέτρων. Είμαστε μπροστά σε ένα 4ο κύμα δυστυχώς μέσα στο καλοκαίρι, που αν δεν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα θα είναι και αυτό σφοδρότατο», απάντησε χαρακτηριστικά.

«Βιαστήκαμε» να χαλαρώσουμε τα μέτρα

Αν και η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς ασθενούν κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία, όσο οι αριθμοί μεγαλώνουν τόσο θα αυξάνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Ευτυχώς σε αυτήν τη φάση τα κρούσματα αφορούν νέους ανθρώπους που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά αν αυτοί διασπαρούν σε σχέση και με το ιικό φορτίο που βλέπουμε ότι επικρατεί η ινδική μετάλλαξη, τότε η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι εξίσου σημαντική και εκθετική», συνέχισε ο ίδιος, λέγοντας πως τέτοιες εικόνες είναι πιθανό να συναντήσουμε και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς η άρση των μέτρων ατομικής προστασίας και η χαλάρωση των υγειονομικών κανόνων έχουν οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων.

Click4more: Σαρηγιάννης: Τέλη Ιουλίου θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού στη χώρα μας – Δύσκολος ο Αύγουστος

«Είναι ανεπίτρεπτη η υπερβολική χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, την στιγμή που δεν έχουμε χτίσει ένα υψηλό τείχος ανοσίας» σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, ο οποίος λέει ανοιχτά πως παρά τις προειδοποιήσεις, βιαστήκαμε να άρουμε τα μέτρα.

«Βιαστήκαμε πάρα πολύ για μια ακόμα φορά, όπως βιαστήκαμε να ανοίξουμε στο 3ο κύμα, γι’ αυτό και διήρκησε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρώντας ότι έτσι βοηθάμε τον τουρισμό και την οικονομία. Αυτό γίνεται μπούμερανκ. Δεν μπορεί κανείς σε μια κρίση πανδημίας αν δεν χτίσει τείχος ανοσίας να κάνει τέτοια παρακινδυνευμένα βήματα χαλάρωσης των μέτρων», τόνισε.

«Ναι» στη μάσκα παντού

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» σημειώνει ότι θα πρέπει να επανέλθει η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, ενώ και η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ για να είναι ελεγχόμενο το 4ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι», καταλήγει.

Δείτε όλα όσα είπε ο κ. Καπραβέλος

Με πληροφορίες από: Mega
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις