Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Επιστρέψτε τα “κλεμμένα” από το Δημόσιο και θα γλιτώσετε χρόνο φυλακής

Επιστρέψτε τα “κλεμμένα” από το Δημόσιο και θα γλιτώσετε χρόνο φυλακής

Μπορεί να έκλεψαν το Δημόσιο, να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής, μπορούν όμως να βγουν από αυτή. Τη δυνατότητα τη δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο προωθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όποιος επιστρέψει τα χρήματα που κατά το κατηγορητήριο ζημίωσε δημόσιο ή Νομικά Πρόσωπα θα κερδίσει αισθητή μείωση της ποινής του.

Με τη ρύθμιση το υπουργείο Δικαιοσύνης υπολογίζει ότι θα μπορούσαν να μπουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 1,5 ως 2 δισ. ευρώ.

Από τη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε τρανταχτές υποθέσεις όπως του Λ. Λαυρεντιάδη, της Energa, των εξοπλιστικών. Ακόμα και εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου με εξαίρεση τον Ακη γιατί είναι πρώην πουργός, μπορούν να επωφεληθούν.

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είπε ο Χαρ. Αθανασίου θα «προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό». Ο ίδιος την υπολόγισε μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός ανέφερε πως ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται πως μπορούν να έρθουν (με συντηρητικές προβλέψεις) περί το 1 δισ. ακόμα.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι:

Στη ρύθμιση, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις, θα μπορούν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημιά του δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία, πιθανόν, 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλλουν τα χρήματα ή να προσκομίσουν στο δημόσιο έγγραφη ανέκκλητη δήλωσή τους που θα δίνουν τη δυνατότητα στο δημόσιο ή στα νομικά πρόσωπα για απαγόρευση της κίνησης τραπεζικών λογαριασμών ή ακινήτων.

Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη, αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι.

Στην περίπτωση που οι κατηγορούμενοι αθωωθούν τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.

Η ρύθμιση αφορά τόσο ποινικά όσο και φορολογικά-τελωνειακά αδικήματα και συγκεκριμένα:

– Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.
– Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Οι ποινές προβλέπεται να μειώνονται ως εξής:

1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξης
– μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των προσώπων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή
– μέχρι 15 έτη αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνια
– μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρόνια) αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία κατηγορημένου στον ανακριτή
– μέχρι φυλάκιση 3 – 5 ετών αν τα ρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής 5-10 χρόνια
– φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή
– φυλάκιση μέχρι 3 έτη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.

Πηγή: www.capital.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε