Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Νέα στοιχεία για τον ιερέα που «αναβαθμίζουν» τις κατηγορίες

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Νέα στοιχεία για τον ιερέα που «αναβαθμίζουν» τις κατηγορίες

Νέα απολογία δίνει σήμερα σχεδόν πέντε μήνες μετά την προφυλάκιση του υπό καθαίρεση ιερέας, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο επιτέθηκε με βιτριόλι σε βάρος εννέα ατόμων, επτά μητροπολιτών, ενός αρχιμανδρίτη και ενός αστυφύλακα.

Η επίθεση έλαβε χώρα στις 23 Ιουνίου του 2021, στις 19:15 αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου, που συνεδρίαζε για την επικύρωση της απόφασης καθαίρεση του πρώην αρχιμανδρίτη.

Ο δράστης έβγαλε από την τσάντα δυο φιάλες με καυστικό υγρό και το εκτόξευσε προς το πρόσωπο, τον τράχηλο και τα άνω άκρα των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου και του αστυφύλακα.

Η ανακρίτρια κάλεσε σε νέα απολογία τον κατηγορούμενο καθώς προχώρησε σε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βάρος του, ασκώντας του δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Αρχικά, ο κατηγορούμενος απολογήθηκε και προφυλακίστηκε για το ηπιότερο αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Νέα στοιχεία 

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση οδήγησαν στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βάρος του.

Το πρώτο προέκυψε από την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης για το καυστικό υγρό. Από αυτήν καταδεικνύεται πως ο ιερωμένος χρησιμοποίησε δυο γυάλινες εμπορικές συσκευασίες χημικών αντιδραστηρίων που περιείχαν θειικό οξύ (βιτριόλι), το οποίο εκτιμάται ότι ήταν εξαιρετικά πυκνό και ισχυρότατα διαβρωτικό και καυστικό οξύ, υψηλής καθαρότητας και περιεκτικότητας 96%.

Λόγω αυτού, συμπεραίνεται, από τις δικαστικές αρχές, ότι το καυστικό υγρό ήταν ικανό σε σοβαρή έκθεση να επιφέρει το θάνατο, γεγονός που γνώριζε και αποδεχόταν, έστω ως ενδεχόμενο, ο κατηγορούμενος.

Τους ακολούθησε ακόμα κι όταν προσπάθησαν να κρυφτούν

Το δεύτερο στοιχείο, που κατά την ανακρίτρια, καταδεικνύει τον ανθρωποκτόνο δόλο του κατηγορούμενου έχει να κάνει με τα όσα κατέθεσαν οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Ζακύνθου και Κηφισιάς, οι οποίοι περιέγραψαν πως ο δράστης όχι μόνο στόχευε και έριχνε με δύναμη το καυστικό υγρό στο πρόσωπό τους, αλλά  ακολούθησε τα θύματά του ακόμα και όταν προσπάθησαν να κρυφτούν για να τους ρίξει πάνω του το οξύ.

Ο κατηγορούμενος πάντως έχει εξαρχής ισχυριστεί ότι δεν ήθελε να προξενήσει κακό σε κανέναν άλλον,  παρά μόνο στον εαυτό του.

«Ευθύς εξαρχής επιθυμώ να εκφράσω την αμέριστη συμπόνοια στους παθόντες και στους συγγενείς και οικείους των τραυματισθέντων. Είμαι απόλυτα συγκλονισμένος και συντετριμμένος από το περιστατικό και μοναδική μου σκέψη και μέλημα είναι να συμπαρασταθώ με κάθε δυνατό τρόπο στους παθόντες, προκειμένου να απαλύνω τη βλάβη που προκάλεσα εκ της άκουσιας συμπεριφοράς μου» είχε υποστηρίξει τον περασμένο Ιούνιο ενώπιον της ανακρίτριας ο υπό καθαίρεση ιερέας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις