Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι
Eurokinissi (αρχείο)

Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, μπαίνει επικεφαλής στην ευρωπαϊκή επιχείρηση αντιμετώπισης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η όλη επιχείρηση της ΕΕ έχει την κωδική ονομασία «Ασπίδες».

Παράλληλα, το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες», κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, θα βρίσκεται στη Λάρισα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχαν επισημάνει στρατιωτικές πηγές την 1η Φεβρουαρίου 2024, η διάθεση του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς / EU-OHQ στη Λάρισα, ως Στρατηγείου της Επιχείρησης, εξυπηρετεί απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν μεταξύ άλλων πως αποτελεί πάγια εθνική θέση η ύπαρξη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα, κάτι στο οποίο συμβάλλει η δημιουργία εντός της Ε.Ε. μιας αντίληψης κοινών Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, όπως της επιχείρησης «Ασπίδες».

«Πέραν όμως της αμυντικής διάστασης, η συμμετοχή της Ελλάδος στην επιχείρηση «Ασπίδες» έχει και τεράστια οικονομική διάσταση. Η συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή την οποία θα προστατεύσει η Επιχείρηση, αποτελεί την κύρια και οικονομικότερη οδό μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων προς τα λιμάνια και τις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου, είναι από τους σημαντικότερους χρήστες της συγκεκριμένης διαδρομής. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει με την παρουσία της την απρόσκοπτη κίνηση των ελληνικών πλοίων», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις