Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιχείρηση «Ελευθερία» το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα

Επιχείρηση «Ελευθερία» το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα

Όλο το χρονοδιάγραμμα για την άφιξη των πολυπόθητων εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. Πότε θα έρθουν οι πρώτες παρτίδες και πως θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Το όνομα της μαζικής επιχείρησης εμβολιασμών κατά του κορονοϊού αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και με δεδομένο ότι η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα γίνει τελικά στις 21 Δεκεμβρίου όπως ανακοινώθηκε σήμερα, είναι πολύ πιθανόν οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στην Ευρώπη πριν μας αφήσει το 2020. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, υπάρχει ένα σχέδιο με 1018 εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. Η επιχείρηση μεταφοράς τους θα είναι γιγαντιαία και σύνθετη.

Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις και στην συνέχει θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας.

Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι 500.000 δόσεις εμβολίων.

Τα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολιασμών έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη στην χώρα μας.

Ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν και οι φαρμακοποιοί, συνδράμοντας τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, στο να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

«Τρέχουν» τις διαδικασίες οι Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες ανεβάζουν ταχύτητα για την έγκριση του εμβολίου. Κάτι που είναι σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες επιβάλλεται εκ νέου lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικές με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών ξεκινάει ο εμβολιασμός. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις.

Πως θα κλείνονται τα ραντεβού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως, εκτός από το διαδίκτυο και τα μηνύματα στο κινητό (SMS) μέσω της άυλης συνταγογράφησης, ενεργοποιούνται από την κυβέρνηση και εναλλακτικοί τρόποι για την οριστικοποίηση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, κυρίως για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Έτσι, τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και από τα φαρμακεία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τούτο να γίνεται και μέσω των ΚΕΠ. Τους σχεδιασμούς αυτούς επιβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το εμβόλιο και την ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις