Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Έρευνα Public Issue: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται οι Έλληνες και ποιους απορρίπτουν!

Έρευνα Public Issue: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται οι Έλληνες και ποιους απορρίπτουν!
photo αρχείο eurokinissi

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια έρευνα της Public Issue για τους ποιους θεσμούς εμπιστεύονται οι Έλληνες και από ποιους έχουν απογοητευθεί!

Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue στην κορυφή των θεσμών που δείχνουν εμπιστοσύνη οι Έλληνες βρίσκεται ο Στρατός, η Αστυνομία και τα σχολεία, ενώ αντίθετα στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν τα κόμματα, οι ΜΚΟ και η τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στην έρευνα της Public Issue οι έλληνες εμπιστεύονται τον Στρατό σε ποσοστό 89%, την Αστυνομία σε ποσοστό 72% και τα σχολεία σε 66%. Την πεντάδα της εμπιστοσύνης συμπληρώνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 62% και ο λαός με το ίδιο ποσοστό. Όσον αφορά την Εκκλησία βρίσκεται στην 7η θέση των προτιμήσεων με 59% και η Δικαιοσύνη στην ένατη θέση με 53%.

Στον αντίποδα οι Έλληνες φαίνεται ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου τα κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν μόλις το 12% της εμπιστοσύνης, τις ΜΚΟ με 13%, την τηλεόραση με 22%, τις εφημερίδες με 23% και τις τράπεζες με 28%.

Όσον αφορά τις μεταβολές στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ από το 2015 μέχρι το 2018, τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές της έχει η Τράπεζα της Ελλάδας που αύξησε την εμπιστοσύνη κατά 7% και ακολουθούν ο ΣΕΒ με το ίδιο ποσοστό (7%), τηλεόραση (6%), Δικαιοσύνη (5%) και ΓΣΕΕ, Βουλή και Τράπεζες με 3%.

Αντίθετα αυτή την περίοδο 2015-2018 οι Έλληνες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις ΜΚΟ κατά 43%, τα Πανεπιστήμια κατά 13%, τα Κοινωνικά Κινήματα κατά 8%, τα σχολεία κατά 5% και οι εφημερίδες με την Εκκλησία κατά 3%.

Η έρευνα της Public Issue ήταν πανελλαδική τηλεφωνική χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα και τη χρονική διάρκεια από 6 μέχρι 16 Νοεμβρίου 2018.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις