Εργαζόμενοι Εθνικού Θεάτρου: «Ζητάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας κάθαρση» – Η ανάρτηση του υφυπουργού Πολιτισμού

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

“Όταν τα θύματα κάθε μορφής βίας, κατάχρησης εξουσίας, διάκρισης και παρενόχλησης μιλούν, είναι χρέος μας να ακούσουμε (όχι να μιλήσουμε), να δώσουμε δύναμη στη φωνή τους (όχι στη δική μας), και να σταθούμε δίπλα τους (όχι απέναντί τους)”.

Με αυτά τα λόγια, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αρχίζει την ανάρτηση που έκανε στο Facebook, με αφορμή τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. 

Και συνεχίζει: 

“Πολύ περισσότερο είναι ευθύνη της Πολιτείας και των εκπροσώπων της να δώσουν προτεραιότητα σε ενέργειες ουσιαστικές και όχι σε κινήσεις επικοινωνιακές, συμπεριφερόμενοι με ενσυναίσθηση, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Με αυτή τη στάση για οδηγό, και ειδικά ως προς το Εθνικό Θέατρο, την πρώτη σκηνή της χώρας:  Συζήτησα μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, τονίζοντας πως ο θεσμός είναι πάνω και πέρα από όλους μας και χρέος μας είναι να τον θωρακίσουμε, και να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων του θεάτρου και των σπουδαστών της σχολής.  Ανακοινώσαμε σήμερα, Τετάρτη, με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου και τη μετάβασή του σε μία νέα περίοδο, τον ορισμό της Έρις Κύργια, ως μεταβατικής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προβεί άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου ο επόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής να αναδειχθεί από ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τη γνωμοδότηση επιτροπής απαρτιζόμενης από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, ο κύριος Γιατρομανωλάκης, θα επισκεφθεί το Εθνικό Θέατρο και θα συναντηθεί με τους ανθρώπους της σχολής, για να ακούσει όσα έχουν να πουν. 

“Θέλω να γνωρίζουν πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ο καθένας από τον ρόλο του και βάσει των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου η μετάβαση να είναι ομαλή και η επόμενη ημέρα του Εθνικού Θεάτρου να είναι φωτεινότερη. Επιπλέον, ως προς συνολικά τα ζητήματα βίας, διακρίσεων και παρενοχλήσεων που έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο του πολιτισμού: Προχωράμε τη διαδικασία για τη θέσπιση ολοκληρωμένου κώδικα δεοντολογίας σε κάθε εποπτευόμενο φορέα σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ στη συνέχεια των όσων ανακοινώσαμε”.

Και ο κύριος Γιατρομανωλάκης καταλήγει: 

“Είμαστε σε διαρκή επαφή με το προεδρείο του ΣΕΗ και ζητήσαμε αφενός να προωθήσουν όλες τις καταγγελίες που έχουν στη διάθεσή τους στη δικαιοσύνη, και αφετέρου να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε σύμπραξη και με τους παραγωγούς, για την αυτορρύθμιση του κλάδου στο πνεύμα του προαναφερθέντος κώδικα δεοντολογίας, που θα δεσμεύει όλες τις πλευρές. Παράλληλα, συζητήσαμε και με εκπροσώπους παραγωγών, ενθαρρύνοντας και εκείνους να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά και να δημιουργηθεί ένα απόλυτα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Είμαι βέβαιος πως όλες και όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις, κοινωνικές προκαταλήψεις και καλλιτεχνικές διαφορές για να λειτουργήσουμε ενωτικά και με μοναδική πρόθεση την εξυγίανση και απάλειψη των χρόνιων παθογενειών του κλάδου, και την επούλωση των τραυμάτων, προσώπων πρωτίστως, και θεσμών”.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο, έβγαλαν τη δική τους ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν ότι είναι με τα “θύματα που θέλουν να μιλήσουν” και ότι πολλές φορές στο παρελθόν, συγκρούστηκαν “με φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας”.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

«Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την επικαιρότητα και τις αποκαλύψεις στο χώρο του Θεάματος. Από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι τασσόμαστε με την πλευρά των θυμάτων που θέλουν να μιλήσουν.

Πολλές φορές στο παρελθόν συγκρουστήκαμε με φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Δηλώσαμε ότι είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε όλους όσοι ανέχτηκαν συμπεριφορές εκμετάλλευσης, παραβίασης, προσβολής, κατάχρησης εξουσίας και τους παροτρύνουμε να βγουν και να μιλήσουν.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά τα φαινόμενα.

Όπου υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες ζητάμε να κινείται άμεσα Εισαγγελική έρευνα.

Ζητάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας κάθαρση. Ιδίως εμείς οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο την ζητάμε ακόμα επιτακτικότερα και θέλουμε να είναι σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα γιατί «έχουν γνώσιν οι φύλακες».

Πάντα δηλώναμε το παρόν σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα. Τώρα ήρθε η ώρα να δηλώσουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας: ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ.

Γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει στο χώρο του Θεάματος και κατ επέκταση στην κοινωνία, ένα πλαίσιο αξιών που δεν θα παραβιάζονται οι ελευθερίες των «αδύναμων». Γιατί ποτέ δεν είναι αργά για τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη.

Γιατί ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε το ψευτο-ερώτημα «Γιατί τώρα;» με μια απόλυτη, σαφή κατάφαση.

«Ευτυχώς τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

«Βροχή» οι έλεγχοι για τους παραβάτες του lockdown – «Πληγή» οι συναθροίσεις σε σπίτια

«Βροχή» οι έλεγχοι για τους παραβάτες του lockdown – «Πληγή» οι συναθροίσεις σε σπίτια

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες έκαναν το Σάββατο συνολικά 81.745 ελέγχους και κατέγραψαν 2.073 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά “κόπηκαν” πρόστιμα ύψους 658.600€ και ... Διαβάστε περισσότερα
Η παραλία με το μυστηριώδες όνομα που μοιάζει να “απέδρασε” από το Ιόνιο

Η παραλία με το μυστηριώδες όνομα που μοιάζει να “απέδρασε” από το Ιόνιο

Το όνομά της μυστηριώδες: «X-Beach». Το σκηνικό στο οποίο βρίσκεται είναι επίσης μυστηριώδες αλλά και μαγευτικό. Μυστηριώδες γιατί η συγκεκριμένη παραλία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Απογοητευτικοί οι αριθμοί για την Αττική με 569  νέα κρούσματα – Πού καταγράφονται τα υπόλοιπα

Κορονοϊός: Απογοητευτικοί οι αριθμοί για την Αττική με 569 νέα κρούσματα – Πού καταγράφονται τα υπόλοιπα

Συνολικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.142. Εκτός από την Αττική, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι πια η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα, έχει 130 νέα κρούσματα... 
Οι Τούρκοι ξέφυγαν! Σχολίασαν μέχρι και τα παπούτσια της Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι Τούρκοι ξέφυγαν! Σχολίασαν μέχρι και τα παπούτσια της Προέδρου της Δημοκρατίας

Τα σπορ παπούτσια που φορούσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου φτάνοντας στην Ρόδο δεν άρεσαν στους Τούρκους που μην έχοντας τι άλλο να της ... Διαβάστε περισσότερα
Λάρισα: 11 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς – Το «tweet» του Πατούλη

Λάρισα: 11 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς – Το «tweet» του Πατούλη

Έντεκα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης από την Περιφέρεια Αττικής, έφτασαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Πρόκειται για είδη που είναι άμεσα απαραίτητα ... Διαβάστε περισσότερα
«Έχεις φωνή»: Συμβουλές και οδηγίες της ΕΛΑΣ για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

«Έχεις φωνή»: Συμβουλές και οδηγίες της ΕΛΑΣ για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Συμβουλές και οδηγίες εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για θύματα προσβολής γενετήσιας ελευθερίας – αξιοπρέπειας (σεξουαλική κακοποίηση – παρενόχληση). Μάλιστα, στέλνει το μήνυμα «Έχεις Φωνή. Είμαστε ... Διαβάστε περισσότερα