Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: Γιατροί μετακινούνται στα νησιά και αποδυναμώνονται τα νοσοκομεία της Αττικής – Τι ζητούν

Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: Γιατροί μετακινούνται στα νησιά και αποδυναμώνονται τα νοσοκομεία της Αττικής – Τι ζητούν

Περαιτέρω αποδυνάμωση υφίστανται τα ήδη αποδεκατισμένα νοσοκομεία της Αττικής, εξαιτίας της μετακίνησης γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών κατά την τουριστική περίοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο κυρίως στο αναισθησιολογικό και χειρουργικό τμήμα, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση, να βρίσκονται σε λίστες αναμονής που αγγίζουν τους 8 μήνες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) αποφάσισε τη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Θριάσιο Νοσοκομείο σε νησί του Αιγαίου, απόφαση που εκτέλεσε ήδη η διοίκηση του Θριάσιου παρά την αρνητική εισήγηση της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Τα ήδη μεγάλα προβλήματα του χειρουργικού τομέα, επιδεινώθηκαν εξαιτίας αυτής της τελευταίας μετακίνησης, σημειώνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

«Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων του Θριάσιου Νοσοκομείου, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν. Λειτουργούν μόνο 5 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1000 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή, που συχνά ξεπερνάει και τους 8 μήνες. Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) και καθαριστών», τονίζουν συγκεκριμένα.

«Το πρόβλημα μεταφέρεται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο»

Η πρόσφατη απόφαση της 2ης ΥΠΕ (με ημερ. 18/5/2023) για τη μετακίνηση του αναισθησιολόγου, επέφερε πρόσθετη αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων.

Και το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

«Για άλλη μια φορά, αντί για την ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η μετακίνηση γιατρών, που μεταφέρει το πρόβλημα των ελλείψεων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Προσθέτουν δε πως αντί για προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού και καθαριστών με επείγουσες διαδικασίες για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσφατο νόμο, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Θριάσιο νοσοκομείο που θα οδηγήσει σε παραπέρα επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Μετά τις εκλογές, είναι ανάγκη -όπως λένε- να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για:

-προκήρυξη και κάλυψη των 2 κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων. Τροποποίηση του οργανισμού του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ με σύσταση 4 τουλάχιστον επιπλέον θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων

-ενίσχυση του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων με προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας

-μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων εργαζομένων.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις