Έρχονται ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις άδειες διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης ή ανανέωσης των αδειών διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, στόχος του υπουργείου είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά η αίτηση για το μεγαλύτερο μέρος των τύπων αδειών διαμονής, με εξαίρεση τις αρχικές αιτήσεις χορήγησης αδειών για εξαιρετικούς λόγους «που χρειάζονται ταυτοπρόσωπη παρουσία».

Η διαδικασία για τις αιτήσεις

Σε πρώτη φάση οι πολίτες τρίτων χωρών καλούνται να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης https://portal.immigration.gov.gr/login και να αποκτήσουν το μοναδικό κωδικό χρήστη. Μόλις ολοκληρώσουν την εγγραφή τους έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τη βεβαίωση που πιστοποιεί την παράταση των τίτλων διαμονής, η οποία έχει δοθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης, οι άδειες διαμονής που έληξαν από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και 31 Ιουλίου 2020 έχουν παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, ενώ οι άδειες με ημερομηνία λήξης ως και τις 31 Μαρτίου 2021 παρατάθηκαν για οκτώ μήνες από την αρχική ημερομηνία λήξης τους. «Με τη βεβαίωση που θα εκτυπώσει από το πόρταλ ο χρήστης θα έχει ένα πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για την παράταση της άδειάς του, σε περίπτωση σχετικού ελέγχου», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

Εξάλλου, μέσα στον Γενάρη, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα ξεκινήσουν να δέχονται και πάλι, με ηλεκτρονικά ραντεβού, αρχικές αιτήσεις για χορήγηση αδειών διαμονής, αρχής γενομένης από τις άδειες για εξαιρετικούς λόγους.

Η δυνατότητα κατάθεσης δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους στην Αττική έχει ανασταλεί από το πρώτο λοκντάουν μέχρι σήμερα και δεν έχει επανέλθει, κάτι που οδήγησε την οργάνωση «Generation 2.0» να καταθέσει σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί ότι αυτή η πολύμηνη αναστολή στην Αττική έγινε επειδή στις περιπτώσεις των αδειών για εξαιρετικούς λόγους παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός. «Την ίδια ώρα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο γιατί δούλευαν με μειωμένο προσωπικό, οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αρχική αίτηση», τονίζει. Προσθέτει δε ότι οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης «που διοικητικά ανήκουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αλλά το υπουργείο έχει τη νομική ευθύνη τους, είναι υποστελεχωμένες».

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζει ότι «θα ξεκινήσουμε μέσα στον Γενάρη να δεχόμαστε με ηλεκτρονικό ραντεβού αρχικές αιτήσεις για τις άδειες για εξαιρετικούς λόγους και σιγά σιγά θέλουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα και για το σύνολο των αδειών, οι οποίες πάγωσαν έπειτα από το δεύτερο λοκντάουν» συμπληρώνοντας ότι όσοι χρειάζονται ανανέωση της άδειάς τους έχουν ήδη καλυφθεί από τη νομοθεσία που προβλέπει παράταση όλων των αδειών λόγω της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

Τον έψαχναν από το μεσημέρι, όταν η σύζυγός του ενημέρωσε τις αρχές ότι έχει χάσει επαφή μαζί του. Ο Σήφης Βαλυράκης εΕίχε πάει από νωρίς το πρωί με τη βάρκα του σε κοντινά νησιά. 
Δικηγόρος 11χρονης αθλήτριας: Θέλουμε την παραδειγματική καταδίκη και τιμωρία του προπονητή

Δικηγόρος 11χρονης αθλήτριας: Θέλουμε την παραδειγματική καταδίκη και τιμωρία του προπονητή

Μπορεί εκείνος να υποστηρίζει χωρίς αιδώ ότι ο βιασμός της 11χρονος (τότε) αθλήτριας δεν ήταν σεξουαλική κακοποίηση, αλλά είναι σαφές πως η νεαρή, σήμερα, γυναίκα, ... Διαβάστε περισσότερα
Θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος

Θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος βγήκε θετικός στον κορονοϊό, μετά από τεστ που έκανε, όπως ... Διαβάστε περισσότερα
Επίδομα θέρμανσης – Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμών

Επίδομα θέρμανσης – Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμών

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Πόσοι θα λάβουν κάποιο χρηματικό ποσό από την πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης. Οι ... Διαβάστε περισσότερα
Όταν η Σάρα Μπερνάρ φώναζε «πνίχτε το μούλικο στο Σηκουάνα»: Ο Δαμαλάς και η σχέση πάθους

Όταν η Σάρα Μπερνάρ φώναζε «πνίχτε το μούλικο στο Σηκουάνα»: Ο Δαμαλάς και η σχέση πάθους

Σάρα Μπερνάρ και Αριστείδης Δαμαλάς: Μια σχέση γεμάτη πάθος, καβγάδες και μορφίνη. Η θυελλώδης σχέση της «θεϊκής Σάρας» με τον Έλληνα «Απόλλωνα των διπλωματών»… «Να ... Διαβάστε περισσότερα