Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έβρος: Νεκρός 46χρονος πυροσβέστης, πατέρας τριών παιδιών

Έβρος: Νεκρός 46χρονος πυροσβέστης, πατέρας τριών παιδιών

Νέες εικόνες καταστροφής στον Έβρο, που θρηνεί εξαιτίας της σφοδρότατης κακοκαιρίας για έναν 46χρονο πυροσβέστη, κάτοικο της περιοχής. Ο άτυχος άνδρας συμμετείχε σε επιχείρηση απεγκλωβισμού από σχολείο. Τι λένε στο newsit.gr οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου για τις νέες καταστροφικές πλημμύρες.

Συγκλονισμένη είναι εδώ και λίγη ώρα η τοπική κοινωνία στον Έβρο από τον θάνατο του πυροσβέστη Γιάννη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην προσπάθεια του να απεγκλωβίσει μαθητές σε σχολείο της περιοχής Απαλού.

Ο 46χρονος πατέρας τριών παιδιών βρίσκονταν σε υπηρεσιακό όχημα το οποίο εξαιτίας των ορμητικών χειμάρρων εξετράπη της πορείας του. Στην προσπάθεια του να σωθεί, o πυροσβέστης βγήκε από το όχημα και παρασύρθηκε σε φρεάτιο από ορμητικό όγκo νερών. Ο άτυχος αρχιπυροσβέστης παρασύρθηκε από το ρέμα του Απαπλού και ύστερα από έρευνες, η σορός του εντοπίστηκε στο εσωτερικό του αεροδρομίου, σύμφωνα με το focustonevro.gr.  

Αφού εντοπίστηκε, ο 46χρονος αρχιπυροσβέστης μεταφέρθηκε  με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Δείτε εικόνες από το σημείο όπου γράφτηκε η τραγωδία

Δραματική η κατάσταση στον Έβρο

Από τις πρώτες πρωινές ώρες στον Έβρο η βροχή είναι συνεχής και καταρρακτώδης. Δρόμοι έχουν γίνει χείμαρροι, σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει, ακόμη και παιδιά και δάσκαλοι στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο του Απαλού εγκλωβίστηκαν στο κτίριο κι έγινε επιχείρηση για να απομακρυνθούν.

Σε αυτή την επιχείρηση λέγεται ότι συμμετείχε και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο άτυχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος όταν έχασε τη ζωή του.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο Απαλό, όπου 21 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί στο νηπιαγωγείο καθώς και 100 μαθητές και δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου, εγκλωβίστηκαν και απομακρύνθηκαν έπειτα από ενέργειες της Πυροσβεστικής (σ.σ. σε αυτή την επιχείρηση μετείχε ο άτυχος πυροσβέστης) αλλά και του στρατού που παραχώρησε ένα στάγερ. 

Σε Απαλό, Μαΐστρο και Άνθεια πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά με αποτέλεσμα να σημειωθούν δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων.

Μιλώντας για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Ζαμπούκης δήλωσε στο newsit.gr: «Αυτή τη στιγμή, το σχολείο της Ανθείας είναι περικυκλωμένο από νερό, αλλά τα 70 παιδιά που είναι μέσα, είναι ασφαλή, ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο που θα μπορέσουν να τα παραλάβουν οι γονείς τους χωρίς να κινδυνέψει κανείς».

Όπως συνεχίζει να περιγράφει ο ίδιος την εικόνα της βιβλικής καταστροφής που επικράτησε μέσα σε μόλις δύο ώρες: «Ο ποταμός υπερχείλισε, έχει γίνει χείμαρρος. Στην περιοχή του Απαλού είχαμε κοντά στους 10 απεγκλωβισμούς ανθρώπων αλλά και μαθητών σε σχολεία. Σε αυτό το χωριό, η εικόνα με τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι τραγική.

Αυτή τη φορά, η ένταση του νερού δεν ήταν όπως πριν από δύο εβδομάδες όπου έβρεχε για ημέρες και η συγκέντρωση του νερού έφτασε να γίνει πάρα πολύ μεγάλη στο τέλος. Σήμερα, το φαινόμενο εκτονώθηκε μέσα σε δύο ώρες αλλά ήταν πολύ μεγάλη η σφοδρότητα του. Και όλα αυτά, ενώ το έδαφος σε όλη την περιοχή ήταν ακόμα μια λάσπη ατελείωτη παντού, δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το χώμα από την προηγούμενη κακοκαιρία, για αυτό και δεν συγκράτησε τίποτα από τα νερά.

Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού παίζουν και αυτές μεγάλο ρόλο στο πόσο γρήγορα πλημμυρίζουμε πια μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση.  Η πιο θλιβερή είδηση βέβαια, είναι ο θάνατος ενός πυροσβέστη από την περιοχή μας».

Σουφλί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Εδώ και δύο εβδομάδες, στο Σουφλί είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» περιγράφει με τη σειρά του ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος και συμπληρώνει: «Όλα έγιναν σε χρόνο dt. Άνθρωπος εδώ δεν κινδύνεψε αλλά είναι πάρα πολλά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που πλημμύρισαν. Δεν έχω ακόμα εικόνα πόσα είναι ακριβώς, είμαστε σε κατάσταση καταγραφής, αδειάσματος των φρεατίων κτλ. Κι η βροχόπτωση συνεχίζεται, παρ’ ο, τι αδύναμη τώρα».

Και στο Σουφλί πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και σε χωριά όπως η Κορνοφωλιά, η Δαδιά κ.α.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις