Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση των ασθενών

Ευλογιά των πιθήκων: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση των ασθενών
Φωτογραφία Reuters

Δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022. 

Η πρώτη εξέταση του γενετικού υλικού του 47χρονου ασθενή, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Ισπανία, έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, το περασμένο Σάββατο (11.06.2022). Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την οικογένεια των ιών non-Variola Orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.

Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος -σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ- πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, και έδειξε ότι επρόκειτο για τον ιό της Δυτικής Αφρικής (West Africa clade).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τόσο ο 47χρονος, όσο και και το πρώτο κρούσμα, ο 59χρονος ασθενής, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία, είναι σε καλή κλινική κατάσταση και παραμένουν σε απομόνωση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Ευλογιά των πιθήκων: Εμβόλια στα κράτη – μέλη της ΕΕ

Νωρίτερα, σήμερα, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου τρίτης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων.

Η προμήθεια των κρατών – μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις