Δευτέρα, 17 Ιουν.
28oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω και πόσοι βουλευτές εκλέγονται

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω και πόσοι βουλευτές εκλέγονται

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές στις επικείμενες Ευρωεκλογές 2024 που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωβουλή έως το 2029, ενώ συνολικά πρόκειται να εκλεγούν 720 ευρωβουλευτές από τα 27 κράτη – μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, οι ψηφοφόροι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Έτσι, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Προκειμένου να εντοπίσετε πού είναι το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα ψηφίσετε, μπορείτε να μπείτε στην ιεφαρμογή ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά  202.556 εκλογείς.

Μάλιστα,  περισσότεροι από 15.000 πολίτες που διαμένουν είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό έχουν ασκήσει, ήδη, το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές;

Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

Για να δείτε πού είναι το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα ψηφίσετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

Φέτος, για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν και μέσω της επιστολικής ψήφου είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις