Δευτέρα, 17 Ιουν.
29oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει με την επιστολική ψήφο – Τι πρέπει να προσέξετε

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει με την επιστολική ψήφο – Τι πρέπει να προσέξετε

Περισσότεροι από 15.000 εκλογείς έχουν ασκήσει, ήδη, το εκλογικό τους δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές 2024, μέσω επιστολικής ψήφου, από τους συνολικά 202.515 εγγεγραμμένους που προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο ειδικός χώρος στον οποίο γίνεται η συλλογή όλων των επιστολικών ψήφων βρίσκεται στο Περιστέρι Αττικής. Επίσης, σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν από έναν μόνο συνδυασμό μέχρι τέσσερις ευρωβουλευτές.

Τα 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Από την Ελλάδα θα εκλεγούν συνολικά 21 ευρωβουλευτές, ενώ η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη πενταετία θα αποτελείται από 720 ευρωβουλευτές.

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό από τα ψηφοδέλτια που συνήθως χρησιμοποιούνται στις εκλογές στην Ελλάδα. Είναι ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο μίας σελίδας διπλής όψης και όχι ο γνωστός «πάκος» με τις λίστες υποψηφίων του κάθε συνδυασμού.

Στην πρώτη όψη του ψηφοδελτίου υπάρχουν οι 31 συνδυασμοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Εκεί θα βάλετε σταυρό με μπλε ή μαύρο στιλό δίπλα στον συνδυασμό της προτίμησής σας. Για να ψηφίσετε λευκό, θα βάλετε σταυρό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω. Ψηφίζω λευκό» ή δεν θα επιλέξετε κανέναν συνδυασμό.

Στην πίσω όψη του ψηφοδελτίου, θα δείτε ένα μεγάλο τετράγωνο, εντός του οποίου περιέχονται 42 μικρότερα τετράγωνα, αριθμημένα από το 1 έως το 42. Για να επιλέξετε έναν/μία υποψήφιο/α του συνδυασμού προτίμησής σας, πρέπει να επιλέξετε τον αριθμό που του/της αντιστοιχεί, όπως αναγράφεται στο έντυπο οδηγιών που περιέχεται στον φάκελο με το εκλογικό υλικό που θα λάβετε.

Τέλος, κάτω από το τετράγωνο με τους 42 αριθμούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο στο οποίο δηλώνετε τον αριθμό υποψήφιων Ευρωβουλευτών που έχετε ψηφίσει, δηλαδή από 0 έως 4. Αν αφήσετε κενό το ειδικό πλαίσιο ή αν επιλέξετε περισσότερους από 4 υποψηφίους, τότε η ψήφος σας θα ληφθεί υπόψη υπέρ του συνδυασμού που επιλέξατε, πλην όμως κανένας σταυρός προτίμησης δεν θα ληφθεί υπόψη.

Η αποστολή του φακέλου πρέπει να γίνει από εσάς ή από ρητά εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό τρίτο πρόσωπο ή – εφόσον η ταχυδρομική εταιρία σας έχει αποστείλει Προσωπικό Αριθμό Ταυτοποίησης (PIN) – γνωστοποιώντας αυτόν τον αριθμό. Συστήνεται ο φάκελος επιστροφής να είναι σε καλή κατάσταση και όπως παραδόθηκε.

Σε περίπτωση που χάσετε τον φάκελο με το εκλογικό υλικό, δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστολής εκ νέου του φακέλου. Γι΄αυτό το λόγο, ο φάκελος πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, καθώς είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο, ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου σας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι επιστολικές ψήφοι, για να καταμετρηθούν, πρέπει να φτάσουν στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις