Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας σε δύο ελληνικά πανεπιστήμια

Ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας σε δύο ελληνικά πανεπιστήμια

Δύο ελληνικά Πανεπιστήμια βραβεύονται για την καινοτόμα πλατφόρμα άμεσης παρακολούθησης και προειδοποίησης των εστιών του κορονοϊού μέσω των λυμάτων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΕΜΠ είναι τα δύο ελληνικά Πανεπιστήμια που βραβεύονται για την καινοτόμα πλατφόρμα άμεσης παρακολούθησης και προειδοποίησης των εστιών του κορονοϊού μέσω των λυμάτων.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας και τα δεδομένα, που έχουν συμπεριλάβει στη λειτουργία της, η ερευνήτρια Λυδία Βαμβακερού-Λυρουδία, καθηγήτρια υδορπληροφορικής, δ/ντρια Watershare, εξήγησε πως «έχουμε συμπεριλάβει τα δεδομένα, που είχαμε από την επόπτευση των υπονόμων και τις μετρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Κάνουμε μετρήσεις από οποιεσδήποτε θέσεις υπάρχουν στους υπονόμους, που μας δείχνουν την συγκέντρωση του κορονοϊού και αυτό μας οδηγεί σε εκτιμήσεις τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές, όπως εάν υπάρχει μεγάλη ή μικρή έξαρση του ιού σε μια πόλη ή περιοχή. Αυτά τα δεδομένα τα συνδυάζουμε με διάφορες άλλες βάσεις δεδομένων και με μοντέλα και με τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να προβλέψουμε ποια είναι η πιθανή εξέλιξη της πανδημίας και τα σενάρια που θα μπορούμε να διαχειριστούμε».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις