Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Φωτιά σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα και Λουτράκι: Δραματική νύχτα, τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα και Λουτράκι: Δραματική νύχτα, τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας έχει παραδοθεί η Μάνδρα, όπου δίνεται ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, που «καταπίνουν» οικισμούς.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν και πάλι να επιχειρούν στο τεράστιο «μέτωπο», με την Πυροσβεστική και τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για μία πολύ δύσκολη Τετάρτη (19.07.23), καθώς οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές και οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί, ευνοώντας τη φωτιά.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια κι έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει τεράστια δυναμική, με μηνύματα εκκένωσης από το 112 να στέλνονται συνεχώς. «Υπεραυξάνεται και αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ξημερώνει δύσκολη ημέρα» ήταν τα δραματικά λόγια του Βασίλη Βαθρακογιάννη, Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος,  κατά την τελευταία ενημέρωση για τον πύρινο εφιάλτη.

«Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του, κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος. 

Η επιχείρηση των δυνάμεων για να τιθασευτεί η φωτιά που καίει με λύσσα στη Μάνδρα ολοένα και εντείνεται, ενώ η αγωνία θηριεύει. Στο πύρινο «μέτωπο» επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα, 75 οχήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας συμμετείχαν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Την ίδια ώρα, στο άλλο μεγάλο «μέτωπο», στο Λουτράκι, επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα, 43 οχήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας 4 ελικόπτερα. 

Μπορείτε να μας στέλνετε βίντεο και φωτογραφίες από τα «μέτωπα» στο info@newsit.gr

 

Όσον αφορά τη φωτιά στη Ρόδο, επιχειρούν 66 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων, 18 οχήματα και συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν απειλούνται σπίτια.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης (18.07.23) εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Νέας Περάμου, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».

Νωρίτερα, εντολή για εκκένωση δόθηκε στους οικισμούς Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Όθωνα και Ευταξία, καθώς και στη Νέα Ζωή Μάνδρας, στον Νέο Πόντο, όπου καίγονται σπίτια, καθώς και στον οικισμό Ποντίων στη βιομηχανική ζώνη της Μαγούλας.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Νέο Πόντο επιστρατεύτηκαν και δύο «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του Γαδάρχη. Μάχη τώρα δίνεται και στον οικισμό Αγία Σωτήρα, για να μην επεκταθούν οι φλόγες, όπου κατευθύνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Τα μηνύματα του 112:

Η επιχείρηση διάσωσης στη Νέα Ζωή Μάνδρας είναι δραματική, με τις εκκενώσεις να γίνονται πόρτα – πόρτα, ύστερα από την έκκληση των Αρχών στους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία «γλείφει» η φωτιά. Να σημειωθεί πως παράλληλα έχει εκκενωθεί κι ένα μοναστήρι, από το οποίο έχουν μεταφερθεί τέσσερις μοναχές. 

Την ίδια ώρα, πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στο Λουτράκι, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά κατακαίει σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ολοένα και να ενισχύονται, ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αγίων Θεοδώρων. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης (18.07.23) σήμανε συναγερμός για αναζωπύρωση από τα Δερβενοχώρια προς τα διυλιστήρια της Motor Oil, η οποία τέθηκε άμεσα σε έλεγχο. Επιχείρησαν 2 ελικόπτερα και 2 Canadair.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο έχει κρατηθεί σε απόσταση πάνω από 1 χιλιόμετρο από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων. Η μάχη όλη τη νύχτα θα επικεντρωθεί στο να κρατηθούν οι φλόγες μακριά.

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκαν να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και πλέον έχουν ελεγχθεί, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, ήταν στην Ηρακλειά Ηλείας, στο Δαφνί Αττικής (η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της Λεωφόρου Αθηνών, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα) στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας καθώς επίσης στο Σέσκλο Μαγνησίας.

«Στις περισσότερες πυρκαγιές παρέχουν συνδρομή πολλοί συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης και υπογράμμισε ότι «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της επικράτειας, δίνουν μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και για την προστασία των υποδομών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος». Ακόμη, επισήμανε ότι στο αίτημα της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία και θα διαθέσουν 4 αεροσκάφη τα οποία και αναμένονται στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για την έναρξη και επέκταση των πυρκαγιών και τόνισε ότι «η προσοχή όλων μας είναι επιβεβλημένη». Επιπλέον ανέφερε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και πρόσθεσε ότι για αύριο Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

 

Στη μάχη με τις φλόγες και ο στρατός

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις