Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Φωτιά σε Μαγνησία, Κάρυστο, Ρόδο: Συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα – Σε επιφυλακή στην Κέρκυρα

Φωτιά σε Μαγνησία, Κάρυστο, Ρόδο: Συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα – Σε επιφυλακή στην Κέρκυρα

Οι καταστροφικές φωτιές συνεχίζουν και σήμερα να καίνε αρκετές περιοχές της χώρας την ώρα που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ενίσχυση των ανέμων.

Το βάρος στις φωτιές έχει πέσει στην Ρόδο που καίει για 10η μέρα, στη Μαγνησία και στην Κάρυστο, ενώ καλύτερη εικόνα είναι στην Κέρκυρα και στην Κύμη. 

Στην Ρόδο η προσοχή δίνεται στα μέτωπα γύρω από το Βάτι και Προφύλια. Όλο το βράδυ εθελοντές περιφρουρούσαν τα χωριά και δυνάμεις μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να την περιορίσουν ώστε σήμερα το πρωί τα εναέρια επιτέλους να δώσουν ένα τέλος. Με το πρώτο φως της ημέρας τα ξεκίνησαν ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Πού εστιάζουν στη Μαγνησία

Οι ασθενείς άνεμοι και οι ρίψεις νερού από εναέριες δυνάμεις είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να περιορίσουν την πυρκαγιά στη Μαγνησία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη από χθες το μεσημέρι προκειμένου να την ελέγξουν.

Η φωτιά παραμένει σε δύο μέτωπα με μειωμένη, όμως, ένταση. Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό που χθες πέρασε τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου-ΠΑΘΕ και κινήθηκε προς τον ΧΥΤΑ Βόλου και αργά το βράδυ έφτασε και απείλησε τα Μελισσάτικα στις παρυφές της πόλης, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, αφού απείλησε το Σέσκλο για πολλές ώρες, πέρασε σε απόσταση 100 μέτρων από τον οικισμό και προχώρησε προς το Διμήνι και το Παλιούρι λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν και ακολουθως πήρε κατεύθυνση προς τις παραθαλάσσιες περιοχές Κριθαριά, Μάραθος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Μεγάλη Βελανιδιά, στους κατοίκους των οποίων εστάλη μήνυμα, από το 112, στις 05:00, να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Επίσης, στις 05:14 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πευκάκια, Αλυκές, Άγιος Γεώργιος Κυνηγών και Νέας Αγχιάλου να βρίσκονται σε ετοιμότητα διότι το μέτωπο που γύρω στα μεσάνυχτα απειλούσε να μπει και να κάψει το Σέσκλο, προχώρησε προς τα νοτιοανατολικά, καθώς οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση προς το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Η μείωση της έντασης των ανέμων βοήθησε να αναπτυχθούν και μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση του μετώπου της φωτιάς που απειλούσε παρθένες περιοχές, οι οποίες είναι τουριστικές, με εξοχικές κατοικίες και βίλες.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Εν τω μεταξύ, από τις 09:30 βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Βόλο, στην οποία συμμετέχουν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακόμη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που έχει διακοπεί στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών, το Σέσκλο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπάρχει έλλειψη νερού σε όλες τις καμένες περιοχές όπως και σε πολλές συνοικίες του Βόλου.

Από χθες το βράδυ δεν λειτουργούν οι μονάδες στην Α’ και Β’ ΒΙΠΕ του Βόλου μετά από κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

  

Καίει ακόμα στην Κάρυστο

Στην Κάρυστο η φωτιά στο Πλατανιστό συνεχίζεται και στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με την εικόνα να είναι καλύτερη.

Στην Κέρκυρα η  εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη με μικρές ενεργές εστίες να υπάρχουν σε Κρινιά και Λαύκι με τα εναέρια να συνεχίζουν την προσπάθεια τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική σήμερα ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα με αφορμή την αλλαγή του καιρού, καθώς  αναμένονται άνεμοι έως και 7 μποφόρ.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Κύμη μετά την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε από κολόνα της ΔΕΗ και έκαψε αγροτοδασική έκταση.

«Γλυτώσαμε χάρη στους πυροσβέστες της Κύμης που έπεσαν μέσα στη φωτιά και την έσβησαν. Η περιοχή είναι δύσβατη, έχει πυκνό δάσος και αν δεν την έσβησαν με τον αέρα που έχει θα έκαιγε σπιτια και θα έφτανε στη θάλασσα», λένε κάτοικοι της Κύμης στο evima.gr

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις