Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες, καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα

Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες, καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα

Μάχη με τη φωτιά έδινε για μια ακόμα νύχτα η Πυροσβεστική, η οποία επιχειρούσε σε Μέγαρα, Μάνδρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερα στα περισσότερα μέτωπα της φωτιάς ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ρίχνονται ξανά στη μάχη προκειμένου να τις σβήσουν.

Οι Αρχές θέλουν να προλάβουν τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, και πάλι στη χώρα, ενώ πολύ επικίνδυνες είναι και οι αναζωπυρώσεις.

Στην Αττική πιο δύσκολη χαρακτηριζόταν η κατάσταση σε Οινόη και Αγία Σωτήρα με τις Αρχές να δίνουν μάχη ώστε να περιοριστεί εκεί η φωτιά και να μην περάσει στον δρυμό της Πάρνηθας. Ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει αυτή την ώρα όμως ο φόβος των αναζωπυρώσεων κρατάει τις δυνάμεις σε εγρήγορση.

Σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες εντός του καμένου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν σε επιφυλακή, προσπαθώντας να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για συντονισμό.

Στον οικισμό Τσακάλι Μάνδρας, απ όπου πέρασε η λαίλαπα της φωτιάς, αρκετοί κάτοικοι έχουν πλέον επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ άλλοι, οι εστίες των οποίων έχουν υποστεί ζημιές, φιλοξενούνται σε συγγενείς.

Στο Λουτράκι επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Επίσης σήμανε συναγερμός για φωτιά σε επιχείρηση με καύσιμα στα Δερβενοχώρια, η οποία έχει περιοριστεί. Η επιχείρηση είχε καταστραφεί ήδη από τη φωτιά τις προηγούμενες μέρες.

Αποκατάσταση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον Κόμβο Μάνδρας προς Θήβα και στα δυο ρεύματα, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

Επίσης, επί της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, αποκαθίσταται η κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Σε ύφεση η φωτιά στην Ρόδο

Πιο σοβαρή φαίνεται πως είναι η φωτιά στη Ρόδο όμως και εκεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να την θέσουν υπό έλεγχο όλη τη νύχτα. Την Τετάρτη δόθηκε εντολή αλλά ακυρώθηκε για εκκένωση του χωριού Απόλλων.

Η φωτιά τέθηκε σε ύφεση λίγο πριν τις 8 το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο.

Επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά καθώς και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, έχει γίνει και κατεπείγον αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου. Το αίτημα έγινε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και από τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη.

Σε ύφεση η φωτιά στην Λακωνία

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στη Λακωνία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό. Συγκεκριμένα η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική ήταν η ακόλουθη: «Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, κυρίως στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο και όλοι οι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό τους.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο λευκό χώμα της Λακωνίας είναι σε ύφεση. Επιχειρούν 52 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα, ενώ επιχείρησαν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Τις απογευματινές ώρες σήμερα πραγματοποιήθηκε σύλληψη άνδρα στη Μεσσηνία, ο οποίος ομολόγησε για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε στις Περιφέρειες της χώρας τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχών όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στην κατηγορία 3, 4 και 5. Κυρίες και κύριοι και αύριο αναμένεται να επικρατήσουν ακραίες συνθήκες. Παραμένουμε όλοι μας σε επιφυλακή».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις