Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους – Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους – Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης

Παραμένει η αγωνία για την τύχη των 12 τελικά αγνοουμένων του πλοίου Euroferry Olympia που έπιασε φωτιά ανοιχτά της Κέρκυρας τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Αρχικά διασώθηκαν 278 άτομα, ενώ άλλα δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν αργά το απόγευμα από το πλοίο μετά από τεράστια επιχείρηση. Το βάρος έχει πέσει πλέον στους αγνοούμενους ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τρεις Έλληνες.

Ο ένας από τους διασωθέντες που δήλωνε Τούρκος είναι τελικά είναι Αφγανός και δεν βρισκόταν στη λίστα των επιβατών. Γι΄αυτό και ο αριθμός των αγνοουμένων ανέβηκε στους 12.

Ελικόπτερο μετά από μια άκρως επικίνδυνη επιχείρηση που συμμετείχαν άνδρες της ΕΜΑΚ παρέλαβε τους δύο άνδρες με το ειδικό δίχτυ και τους απομάκρυνε από το σημείο. Οι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και από εκεί στο νοσοκομείο.

Η στιγμή της διάσωσης των δύο εγκλωβισμένων

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ διασωληνώθηκε ο ένας από τους δύο διασωθέντες. Πρόκειται για τον 65χρονο Βούλγαρο οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου Κέρκυρας έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα.

Στην Κέρκυρα με Super Puma έφτασαν και οι δυο διασώστες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δυο επιβαινόντων.

Να σημειώσουμε ότι προληπτικά μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας με αναπνευστικά προβλήματα.

Εκφράζονται, πάντως φόβοι πως ο αριθμός των αγνοουμένων μπορεί ανέβει, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν μέσα στο πλοίο και άλλα άτομα που έχουν μπει παράνομα και δεν είναι καταγεγραμμένοι στην επιβατική λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε στο κατάστρωμα 3, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης του πλοίου ή θαλάσσιας ρύπανσης.

Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στο πλοίο θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο.

 

Στο σημείο πηγαίνει ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Από τα ξημερώματα στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης και έρευνας γύρω από το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia», όπου εκδηλώθηκε φωτιά τα ξημερώματα, ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας.

Την κατάσταση δυσκόλευαν οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Το χρονικό της πύρινης κόλασης

04.18 τα ξημερώματα Παρασκευής. Ο καπετάνιος του πλοίου Euroferry Olympia ενημερώνει το VTS ότι στο γκαράζ έχει ξεσπάσει πυρκαγιά. Αμέσως τα παραπλέοντα σκάφη σπεύδουν για βοήθεια.

04.25 ο πλοίαρχος ενημερώνει τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και τις ιταλικές Αρχές. Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις.

Πενήντα λεπτά αργότερα, στις 05.14 το πρωί δίνεται εντολή εγκατάλειψης. Οι επιβάτες οδηγούνται στις σωστικές λέμβους.

Click4more: Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Επιβάτης έζησε τον ίδιο εφιάλτη και στο Norman Atlantic

Το πλοίο καίγεται σχεδόν απ’ άκρη εις άκρη και ανοιχτά της Ερεικούσσας, βόρεια της Κέρκυρας, στήνεται γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης.

Επιβάτες ανά ομάδες και υπό τις οδηγίες των μελών του πληρώματος επιβιβάζονταν στις σωστικές λέμβους αλλά και σε πλοίο ανοικτής θαλάσσης της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας. Οικογένειες, βρέφη και παιδιά μεταφέρθηκαν σταδιακά στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Εκεί τους περιμένουν ασθενοφόρα. 10 άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο καθώς αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Πυροσβεστικά πλοιάρια, η φρεγάτα ΥΔΡΑ, τρία ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων, ρυμουλκά, κλιμάκιο υποβρυχίων αποστολών, παραπλέοντα φορτηγά συμμετέχουν στη μεγάλη επιχείρηση.

Τα μέλη του πληρώματος είναι Έλληνες και Ιταλοί υπήκοοι και στο γκαράζ 3 υπήρχαν 32 οχήματα.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες στο πλοίο είναι επαγγελματίες οδηγοί νταλίκας οπότε ταξιδεύουν μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία όπου τους παρέχονται κουβέρτες και φαγητό.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις