Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Φωτιά σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο και Κέρκυρα: Live η τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις εστίες

Φωτιά σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο και Κέρκυρα: Live η τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις εστίες

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει η χώρα μας το φετινό καλοκαίρι. Η «κόλαση» φωτιάς συνεχίζεται στα μεγάλα «μέτωπα» της Ρόδου, Καρύστου, Αίγιου και Κέρκυρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τις φλόγες που «καταπίνουν» ολόκληρους οικισμούς.

Στη Ρόδο η φωτιά κατακαίει για έβδομη ημέρα, με συγκλονιστικές εικόνες από το νησί να κάνουν τον  γύρο του κόσμου. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Μάλιστα, λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας (24.07.23) ξεκίνησε η εκκένωση του Ασκληπιείου, όπου σπίτια, περιουσίες και καταστήματα τυλίγονται στις φλόγες.

Εντολή εκκένωσης, λίγο πριν τις 13:30 δόθηκε και για άλλα δυο χωριά. Οι κάτοικοι του Μαλώνα και των Μασσάρων καλούνται να φύγουν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Ειδικότερα, πήραν φωτιά 3 σπίτια και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα, γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. 

Δείτε στο liveblog του Newsit.gr όλες τις εξελίξεις από τα πύρινα «μέτωπα» σε όλη τη χώρα

 

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, αναζωπυρώσεις της φωτιάς καταγράφονται και στα χωριά Γεννάδι και Βάτι, όπου μετά τις 11 το πρωί εστάλη μήνυμα 112. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας κατά την ενημέρωση το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε πως «αδιάλειπτά επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών», τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη, αυτή την στιγμή, μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Την ίδια ώρα, στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Στην συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας , της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας πλησίον του οικισμού Πλατανιστός , ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Η φωτιά, όπως είπε, πήρε πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί, και Πλατύς Γιαλός , οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις