Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Φωτιά σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα: Συνεχείς εκκενώσεις και τιτάνια μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους

Φωτιά σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα: Συνεχείς εκκενώσεις και τιτάνια μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους

Στο έλεος της πύρινης κόλασης έχει βυθιστεί η Ρόδος, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για όγδοη ημέρα, ενώ στην Κέρκυρα οι αναζωπυρώσεις δεν λένε να κοπάσουν, με τις φλόγες να τυλίγουν τα πρώτα σπίτια στο χωριό Λούττες. Η αγωνία κορυφώνεται, τη στιγμή που η χώρα παλεύει με το δεύτερο «κύμα» καύσωνα που φέρνει ακόμη και 46άρια, ενώ σε όλα τα «μέτωπα» πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Στη Ρόδο λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης (25.07.23) την εκκένωση του χωριού Βάτι αποφάσισε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, δεδομένου ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει φθάσει κοντά στο χωριό.

Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Την εκκένωση του χωριού Λαχανιά και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι αποφάσισε για προληπτικούς λόγους το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ειδοποιηθεί μέσω του 112 να αναχωρήσουν προς το χωριό Απολακκιά.

Την ίδια ώρα, η αγωνία εντείνεται, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και οι ισχυροί άνεμοι την οδηγούν προς το Γεννάδι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Εφιάλτης στην Κέρκυρα – Απανωτά μηνύματα από 112 για εκκενώσεις

Tην ίδια ώρα, ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει τέλος στην Κέρκυρα, που δοκιμάζεται από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης (25.07.23) δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα. 

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αραχάβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε το μήνυμα από το 112. Το «μέτωπο» θέριεψε και οι φλόγες του τυλίγουν τα πρώτα σπίτια στο χωριό.

Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης δόθηκε και νέα εντολή εκκένωσης, αυτή τη φορά του οικισμού Ημερολιά στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα, με νέο μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Ημερολιά, πριν από το λιμάνι της Κασσιόπης, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή.

Η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους, τόσο προς το χωριό Λούτσες, όπου εστάλη και μήνυμα εκκένωσης πριν από τρεις ώρες, όσο και προς την Κασσιόπη. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αραχάβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε το μήνυμα από το 112. Το «μέτωπο» μεγάλωσε και οι φλόγες του τυλίγουν τα πρώτα σπίτια στο χωριό.

Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης δόθηκε και νέα εντολή εκκένωσης για την περιοχή Σύκι στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι του οικισμού ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης, καθώς η φωτιά μαίνεται.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σύκι εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

 

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης (25.07.23) δόθηκε και νέα εντολή εκκένωσης για την περιοχή Σύκι στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι του οικισμού ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης, καθώς η φωτιά μαίνεται.

«Κόλαση» αναζωπυρώσεων στην Κάρυστο – «Διανύουμε τις δυσκολότερες μέρες του καλοκαιριού»

Σε Ρόδο και Κέρκυρα εξελίσσονται τα σοβαρότερα μέτωπα πυρκαγιών, ενώ στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής πολλές αναζωπυρώσεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως επεσήμανε, στη Ρόδο η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις και για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο και προσέθεσε ότι «επιχειρούν αδιάκοπα 266 πυροσβέστες 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα, πλήθος εθελοντών, καθώς και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν διατεθεί και δυνάμεις από το πρώτο φως της ημέρας, 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα».

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.

«Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Λούτσες και γι΄ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση. Πριν από λίγο εκδόθηκαν 2 ακόμη μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Επιχειρούν εκεί 62 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα και από αέρος περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα», σημείωσε.

Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, «αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έχουν διατεθεί σε αυτές τις περιοχές».

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από 10 χώρες και αργά το βράδυ, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Αρτοποιό, αναμένεται η άφιξη 38 πυροσβεστών με 14 οχήματα από τη Σερβία.

Για αύριο, Τετάρτη, όπως είπε, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και πολύ υψηλός κίνδυνος στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Διανύουμε ίσως τις δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού. Με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Παραμένουμε όλοι σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις