Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Φωτιά σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα, Αίγιο: Ακόμα μια νύχτα με σκληρή μάχη με τις φλόγες – Νέες εκκενώσεις οικισμών

Φωτιά σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα, Αίγιο: Ακόμα μια νύχτα με σκληρή μάχη με τις φλόγες – Νέες εκκενώσεις οικισμών

Για ακόμα μια νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα.

Στη Ρόδο ξημέρωσε η 8η συνεχόμενη μέρα που η φωτιά καίει το νησί, και η προσπάθεια τη νύχτα επικεντρώθηκε πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών πάλευαν για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί σε άλλες δασικές περιοχές. 

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε από τη νύχτα και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

«Στο Γεννάδι και στο Βάτι η φωτιά είναι σε δύο χαράδρες που δυσκολεύουν τις επίγειες δυνάμεις καθώς δεν έχουν πρόσβαση», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός. 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή. «Κάθε φορά, γύρω στις 9 με 10 το πρωί πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν έντονες κηλιδώσεις στη φωτιά και την κατευθύνουν οπουδήποτε. Παρουσιάζει γύρω στις 10 το πρωί την ίδια συμπεριφορά με εξαιρετικά δυσμενείς, αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση των δυνάμεων», σημείωσε, τονίζοντας ότι «οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν εφησυχάζουν διότι έχει αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς επιδεινώνεται πολύ γρήγορα». 

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν στην Ρόδο να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δυο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, αλλά σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αυξηθούν.

Από τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 το μεσημέρι της Κυριακής (23.07.2023), υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- είναι πιθανό να αυξηθεί στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά, οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Στην Κέρκυρα, οι μεγαλύτερες αναζωπυρώσεις από τη φωτιά είναι στις περιοχές Βιγγλατούρι, Παλιά Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στα βίντεο του newsit.gr διακρίνεται το πύρινο μέτωπο που εξακολουθεί να καίει στην περιοχή Παλιά Περίθεια και να καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να σβήσει η φωτιά.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, και αναμένεται να ενισχυθούν και με άλλα εναέρια μέσα.

Αντιμέτωπες με ένα νέο μεγάλο μέτωπο αναζωπύρωσης της φωτιάς στην Κάρυστο βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας και συγκεκριμένα στον οικισμό Πλατανιστό προς το Παλοχώρι.

Τη νύχτα στάλθηκε μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους του Πλατανιστού προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Το μήνυμα ανέφερε: « Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Μικρή βελτίωση στο Αίγιο

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή.

Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις