Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: «Πνίγηκαν» στην ατμοσφαιρική ρύπανση τα προάστια της Αθήνας

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: «Πνίγηκαν» στην ατμοσφαιρική ρύπανση τα προάστια της Αθήνας

Η φωτιά στα Γεράνεια Όρη κατέκαψε τόσο μεγάλο κομμάτι δασικής έκτασης όσο και κατοικίες, ωστόσο και η Αθήνα φαίνεται πως «πνίγηκε» στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω του καπνού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δημοσίευσαν Τα Νέα, ο καπνός κάλυπτε την Αττική σε ύψος έως και 1,5 χιλιόμετρο από το έδαφος.

Το πρώτο «κύμα» ήταν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (19.05.2021) και κράτησε 4 ώρες, ενώ το δεύτερο ήταν το στις 12 μεσημέρι της Πέμπτης και κράτησε μέχρι τις 6.

Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνιχτική, που στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου εντοπίστηκαν έως και 15 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων. Μαρούσι, Μελίσσια και Μενίδι ήταν από τις περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο «πλήγμα».

Τα νούμερα που σοκάρουν

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στα Νέα, από τις 16:00-17:00 της περασμένης Πέμπτης οι μέσες ωριαίες συγκεντρώσεις PΜ2,5 ανήλθαν στα 152 μg/m3 στο Μαρούσι, στα 145 μg/m3 στα Μελίσσια, στα 132 μg/m³ στις Αχαρνές και στα 97 μg/m3 στο Χαλάνδρι.

Επίσης τιμές μεγαλύτερες από 75 μg/m3 που σηματοδοτούν εξαιρετικά κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές της Πετρούπολης, του Περιστερίου, του Μοσχάτου, του Ψυχικού και του Ζωγράφου.

Όπως προκύπτει τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν τα νότια προάστια, όπως η Γλυφάδα, όμως στη συνέχεια μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων εντοπίστηκαν στο κέντρο και ακολούθως στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις