Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Φωτιά στα Βίλια: Τιτάνιες προσπάθειες να σωθούν τα σπίτια – Η εικόνα της φωτιάς από το διάστημα

Φωτιά στα Βίλια: Τιτάνιες προσπάθειες να σωθούν τα σπίτια – Η εικόνα της φωτιάς από το διάστημα

Μέσα στον οικισμό καίει η μεγάλη φωτιά στα Βίλια που, μετά την αλλαγή του ανέμου το μεσημέρι, έχει φτάσει πλέον σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σπίτια.

Οι πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν από γη και αέρα για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια ενώ οι κάτοικοι, βοηθούν με όλες τις δυνάμεις τους για να σώσουν τις περιουσίες τους.

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε ο μιλώντας στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Click4More: Φωτιά στα Βίλια: Κάηκαν κτίσματα εκτός οικισμού – Λεωφορεία σε ετοιμότητα για εκκένωση

Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί από το παρθένο δάσος που καίγεται δυσκολεύουν πολύ τη ρίψη νερού από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροσκάφη. Ακόμα πάντως, δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης της περιοχής από την Πολιτική Προστασία.

Η μεγάλη φωτιά από το διάστημα

Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08.

Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω. Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή.

Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις