Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στη Δαδιά: «Δακρύζω με τη μαυρίλα – Κάηκε το 23% του δάσους» λέει ο δήμαρχος

Φωτιά στη Δαδιά: «Δακρύζω με τη μαυρίλα – Κάηκε το 23% του δάσους» λέει ο δήμαρχος

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στο δάσος της Δαδιάς μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιά που έκαιγε επί εφτά ημέρες στον Έβρο. Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δεν έχει υποστεί καταστροφές ο «σκληρός πυρήνας» του δάσους.

Η σημερινή κατάσταση της φωτιάς στον Έβρο είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς από το πρωί δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο. Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, σημειώνει μιλώντας στο Grtimes: «Είμαστε σε καλό δρόμο, η φωτιά έχει ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι άνεμοι όμως η εικόνα είναι καλή».

Για τις καταστροφές που υπέστη το δάσος ο κ. Καλακίκος επιβεβαίωσε πως ο «σκληρός» πυρήνας του δάσους δεν πειράχτηκε αλλά σημείωσε πως οι καταστροφές είναι μεγάλες και ανυπολόγιστες: «Αυτό το δάσος είναι ο πνεύμονας και το οξυγόνο μας. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη και έμεινε απροστάτευτο από κακόβουλες ενέργειες. Καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος, μπήκαν σε κίνδυνο οι δυνάμεις και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε όλη αυτή την επιχείρηση ενώ θα μπορούσε να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το δασαρχείο της περιοχής».

«Τα Εθνικά Πάρκα είναι υπό την προστασία του αρμόδιου υπουργείου, ενώ κανονικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση» υποστηρίζει.

«Δακρύζω με τη μαυρίλα»

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος έκανε δραματική έκκληση να μην ξεχαστεί η Δαδιά και το δάσος Natura 2000 το οποίο κάηκε στο 23% της έκτασης του: «Ο πύρινος εφιάλτης μπορεί να τελειώνει όμως αρχίζει η μάχη της επόμενης ημέρας που είναι πολύ δύσκολη».

«Θα πρέπει η περιοχή και τα προβλήματα της να προβληθούν και να μην ξεχαστούμε. Πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος» τονίζει και συνεχίζει «είναι πολλά τα καμένα και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δακρύζω όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα. Εδώ μεγάλωσα βλέποντας ένα πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο» καταλήγει ο κ. Καλακίκος.

Με πληροφορίες από grtimes.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις