Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Φωτιά στη Θάσο: Ενισχύονται οι δυνάμεις με ΕΜΑΚ και δασοκομάντος – Αισιοδοξία ότι θα τεθεί υπό έλεγχο τις επόμενες ώρες

Φωτιά στη Θάσο: Ενισχύονται οι δυνάμεις με ΕΜΑΚ και δασοκομάντος – Αισιοδοξία ότι θα τεθεί υπό έλεγχο τις επόμενες ώρες

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στη Θάσο, που ξέσπασε χθες (10.08.20220 το απόγευμα σε δυο μέτωπα στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς. και καίει δάσος του νησιού. Η κατάσβεση είναι δύσκολη λόγω του σημείου όπου οι πύρινες φλόγες σαρώνουν τα πάντα.

Το συμπαγές δάσος σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο και τη δυσκολία στην πρόσβαση, έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Θάσο. Έτσι κρίθηκε αναγκαία για την καταπολέμηση της φωτιάς, η ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων κυρίως με πεζοπόρα τμήματα από 1η ΕΜΑΚ (Αθήνα) αλλά και από δασοκομάντος που θα πάνε στο νησί από διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή και οι φλόγες κατευθύνονται προς το Υψάριο, το ψηλότερο βουνό του νησιού. Νωρίτερα, εστάλη στους κατοίκους μήνυμα από το 112 να φύγουν από τον οικισμό Κοίνυρα αλλά όχι γιατί κινδυνεύει αλλά για να προστατευθούν από τον καπνό.

Έτσι τις επόμενες ώρες στη Θάσο θα φτάσουν οι εξής δυνάμεις:

– από την Περιφέρεια Αττικής, 30 πυροσβέστες

– από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 29 πυροσβέστες με ένα  όχημα

– από την Περιφέρεια Ηπείρου, 14 πυροσβέστες

– Από Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 10 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα

Παράλληλα το από το πρώτο φως έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Αν και το σημείο όπου καίει η φωτιά είναι δύσβατο και δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι μέχρι τη δύση του ηλίου η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Ο μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρεί, με συνεχείς ρίψεις νερού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενισχύει την αισιοδοξία, ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες.

Ζητούν ψυχραιμία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η φωτιά δεν είναι ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά. Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες. Θεωρώ ότι χάρη στα εναέρια μέσα και αν βοηθήσουν και οι άνεμοι γρήγορα θα μπορέσει να σβηστεί η φωτιά».

Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τους τουρίστες μεταφέρει και ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί στο νησί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες. «Από νωρίς το πρωί», ανέφερε, «έχω επισκεφθεί όλες τις παραλιακές περιοχές: πήγα και στη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα. Οι τουρίστες δεν είναι ανήσυχοι και θέλω να διευκρινίσω πως δεν επικρατεί πανικός μεταξύ των παραθεριστών στο νησί. Οι καπνοί από τη φωτιά που καίει δασική έκταση είναι όντως πυκνοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Το μήνυμα του 112 ήταν καθαρά προληπτικό ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα άνθρωποι με ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχε γενική μετακίνηση του πληθυσμού. Τα Κοίνυρα δεν απειλούνται σε καμία περίπτωση και γενικά θέλω να συστήσω ψυχραιμία από όλους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύω πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε μια χαράδρα, η περιοχή είναι όντως δύσβατη και επαναλαμβάνω ότι απαιτείται όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις