Τρίτη, 5 Μαρ.
12oC Αθήνα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώνεται ο οικισμός Άβαντας – Ενισχύονται οι δυνάμεις

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώνεται ο οικισμός Άβαντας – Ενισχύονται οι δυνάμεις
Φωτογραφία Intime

Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων του οικισμού Άβαντα στην Αλεξανδρούπολη, όπου τους καλεί να εκκενώσουν προς την πόλη λόγω της φωτιάς που καίει από χθες (19.8.2023) το πρωί στη γύρω περιοχή. Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνάμεις για την κατάσβεσή της…

Εκτός της πυροσβεστικής δύναμης, η οποία είναι ισχυρή από χθες, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε ότι ενισχύονται οι δυνάμεις εδάφους και αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη που μαίνεται για 2η ημέρα και έχει οδηγήσει τις Αρχές να εκκενώσουν συνολικά 5 περιοχές.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, για την κατάσβεση σήμερα επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του στρατού και των ΟΤΑ. Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, πλέον επιχειρούν:

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

ενώ στο έδαφος προστέθηκαν άλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Το μήνυμα του 112:

«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Άβαντας απομακρυνθείτε προς #Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας!Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112. Νωρίτερα σήμερα, λίγο πριν τις 14:00, ήχησαν δύο μηνύματα του 112 για την εκκένωση των περιοχών Μοναστηράκι και Δορίσκο προς Φέρες και των περιοχών Αμφιτρίτη και Μαΐστρος προς Αλεξανδρούπολη.

Τρία κύρια μέτωπα της φωτιάς

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, για αυτό αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών.

Το μέτωπο αυτό κινείται, ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, λόγω του ότι καίει δάσος, ενώ πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση.

Το μέτωπο, όμως που απασχολούσε νωρίτερα τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, για αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Π.Σ. το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, που έγινε αιτία νια διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές, από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στα Πεύκα, καθώς και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι. Η συνολική αποτίμηση των καταστροφών, όμως, θα γίνει αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Το Copernicus αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Μια πρώτη εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής έδωσε στη δημοσιότητα μέσω δορυφόρου υπηρεσία διαχείριση έκτακτης ανάγκης Copernicus.

«Οι κόκκινες περιοχές είναι οι καμένες περιοχές και τα ροζ στίγματα ενεργά σημεία πυρκαγιάς», εξηγεί η Prometheus Team στην ανάρτησή της στο Twitter.

Κλειστή η Εγνατία Οδός

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι επιβάλλεται και νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, αυτή τη φορά μεταξύ Κήπων-Αλεξανδρούπολης, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στη Μελία χθες Σάββατο (19.8.2023). Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Eνεργοποιήθηκε ο «Κοπέρνικος»

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR686) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις