Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η έγκυος που γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο μιλά στο newsit.gr

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η έγκυος που γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο μιλά στο newsit.gr

“Σταματήσαμε στην άκρη του δρόμου και γέννησα”, λέει στο newsit.gr, η νεαρή γυναίκα που έφερε στο κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι τα ξημερώματα της Τρίτης (22.08.2023), όσο βρισκόταν μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την ώρα που μαινόταν η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη.

Η νέα μητέρα ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει τις πρωτόγνωρες στιγμές που έζησε με τον ερχομό του βρέφους, που έμελλε να γεννηθεί σε μία δύσκολη στιγμή για όλους καθώς η περιοχή της Αλεξανδρούπολης ζει μία μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές που την κατακαίνε εδώ και τέσσερις ημέρες.

“Εμείς μένουμε στην Μάκρη που είναι οικισμός της Αλεξανδρούπολης. Τα χαράματα μας ήρθε μήνυμα από το 112 για να απομακρυνθούμε από το χωριό. Φύγαμε κατευθείαν και όταν φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη έσπασαν τα νερά. Ξέραμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο ήταν υπό εκκένωση, οπότε εμείς ξεκινήσαμε για Κομοτηνή, αλλά μας πήγαν τελικά στην Αλεξανδρούπολη υπό συνοδεία αστυνομίας. Είχαμε συνεννοηθεί και μας περίμεναν έξω από το νοσοκομείο κάποια άτομα ήταν ενημερωμένοι”.

Η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή, καθώς όταν η νεαρή γυναίκα έμπαινε στο Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης για να γεννήσει, ο κόσμος ήταν όλος έξω προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο. “Μπήκαμε στο μαιευτήριο, ενώ όλοι έβγαιναν έξω. Με είδαν οι γιατροί οι οποίοι έκριναν ότι δεν έπρεπε να μείνουμε εκεί. Οπότε φύγαμε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για Διδυμότειχο. Ήμουν μέσα στο ασθενοφόρο με τον γιατρό και την μαία. Πονούσα και είχα και άγχος”.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr “το ασθενοφόρο έτρεχε γρήγορα, αλλά κάποια στιγμή δεν γινόταν να περιμένουμε κι άλλο, οπότε σταματήσαμε στην άκρη του δρόμου και γέννησα. Εκείνη την ώρα, είναι η αλήθεια, δεν νιώθεις και πολλά. Τα ξεχνάς όλα και από την θέση που καθόμουν δεν μπορούσα να δω τι γινόταν έξω”.

Η νεαρή γυναίκα βρίσκεται στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Διδυμότειχου και “είμαι μαζί με τον άντρα μου και την μικρή μας. Αυτό που σκεφτόμαστε τώρα είναι το σπίτι μας στην Μάκρη και είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή που καίγεται. Είναι εκεί τα πεθερικά μου, δεν ξέρουμε ακόμα τι γίνεται”, καταλήγει μη μπορώντας να κρύψει για το θαύμα της φύσης που βίωσε μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες, αλλά και με το βλέμμα στο σπίτι στο χωριό που διαμένουν με την οικογένειά της.

Συγκλονίζει η μαία περιγράφοντας τις στιγμές με την ετοιμόγεννη

“Ήταν φοβερό ήταν απερίγραπτο αυτό που ζήσαμε”, λέει στο newsit.gr η μαία, Μαρία Στύλιου, η οποία μαζί με τον γιατρό ξεγέννησαν τη μητέρα. Συγκλονίζει δε αναφέροντας πώς έγινε η επιχείρηση για να γεννήσει με ασφάλεια η γυναίκα. “Καιγόταν η πύλη του νοσοκομείου, είχαμε μείνει δύο μαίες μέσα στη μονάδα. Εκείνη τη στιγμή μας ειδοποιούν ότι έρχεται μία κοπέλα με σπασμένα νερά. Εντωμεταξύ, δεν έπρεπε να έρθει σε μας γιατί γινόταν εκκένωση του νοσοκομείου και είχαμε όλους τους ασθενείς έξω. Αλλά χτύπησε το κινητό της εγκύου προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή όπου έμενε. Έφυγαν και στον δρόμο όπως φύγανε έσπασαν τα νερά της. Ο σύζυγός της και πατέρας του παιδιού είναι αστυνομικός και ειδοποίησε οπότε με συνοδεία αστυνομίας και ΙΧ και ήρθε στο νοσοκομείο. Όταν την παραλάβαμε, την πήγαμε αμέσως μέσα στο μαιευτήριο. Με την συνάδελφο είδαμε ότι ήταν γύρω στα 4 με 5 cm, ήρθαν και γυναικολόγοι ο κος. Καραμανίδης ο κ. Νικολέτος και ο κος. Γεωργόπουλος για να την δουν”.

Μάλιστα η κα. Στύλιου συγκινεί καθώς αναφέρεται στη μητέρα -με την οποία έζησαν αυτές τις έντονες στιγμές- με τη φράση “κορίτσι μας”. “Η κοπέλα που θα γεννούσε ήταν δευτερότοκος. Το θέμα ήταν το πού. Σκεφτόμασταν τι θα ήταν καλύτερο για το κορίτσι μας και αρχίσαμε να στέλνουμε μηνύματα στους συντονιστές. Τους λέγαμε ότι ”θα γεννήσει μία γυναίκα και ότι παραμένουμε εντός, αλλά πραγματικά μη μας ξεχάσετε εδώ” επειδή γινόταν η εκκένωση του νοσοκομείου και θα φεύγανε όλοι”.

Η μαία που βοήθησε να έρθει στην ζωή το κοριτσάκι σημειώνει ότι “ο κος. Νικολέτος αποφάσισε ότι η κοπέλα θα μπει στο ασθενοφόρο να διακομισθεί για το Διδυμότειχο. Ξεκινήσαμε και στο ασθενοφόρο ήμασταν εγώ ο γιατρός ο κος Γεωργόπουλος και το κορίτσι μας πονούσε στο δρόμο. Εξελισσόταν Οπότε στα μισά της διαδρομής, στον Προβατώνα, είχε τελεία διαστολή κάνει λέμε στον οδηγό του ασθενοφόρου να κάνει στην άκρη. Και φέραμε στον κόσμο ένα υπέροχο κοριτσάκι”.

Η Μαρία Στύλιου, παρά τα χρόνια εμπειρίας της ακόμα δεν είχε ξαναζήσει παρόμοια εμπειρία με το θαύμα της ζωής να “νικά” την καταστροφή που υπήρχε γύρω τους. “Ήταν τόσο οξύμωρο γιατί ήταν λίγο ανοιχτό το παράθυρο του ασθενοφόρου και έξω είχε ξημερώσει, ήταν 6.30, και ήταν καμένα και μύριζαν τα πάντα και μέσα ήταν μια ζωή. Ήταν πραγματικά υπέροχο. Όλα αυτά που ζήσαμε, καίγονταν περιουσίες, λέγαμε ότι θα καεί κόσμος , και μέσα σε εκείνο το μικρό ασθενοφόρο έγινε το θαύμα. Ήταν φως μέσα από τις στάχτες. Το μωράκι 3,450 κιλά, η μανούλα μια χαρά. Ο κάθε ασθενής είχε την δική του ιστορία. Καρδιοπαθείς, κόσμος άρρωστος και ταλαιπωρημένος, αλλά εμείς είχαμε μια καινούργια ζωή” καταλήγει, μιλώντας στο newsit.gr η μαία Μαρία Στύλιου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις