Τρίτη, 27 Φεβ.
18oC Αθήνα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η στιγμή που οι φλόγες μπαίνουν σε αυλές σπιτιών – 7 πυροσβέστες σε νοσοκομείο

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η στιγμή που οι φλόγες μπαίνουν σε αυλές σπιτιών – 7 πυροσβέστες σε νοσοκομείο

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη μαίνεται για ακόμα μια μέρα και η νύχτα που έρχεται αναμένεται δύσκολη. Καταστροφές σε σπίτια και μια ιστορική εκκλησία από τις φλόγες.

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των κατοίκων στην Αλεξανδρούπολη από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου και μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων. Στο χωριό Δωρικό οι κάτοικοι το απόγευμα προσπαθούσαν να προστατέψουν τα σπίτια τους, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές. 7 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα και το πιο επικίνδυνο φαίνεται να είναι αυτό μεταξύ των περιοχών Μαΐστρος και Αμφιτρίτη. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Αετοράχη έχουν καεί πέντε σπίτια και η εκκλησία του χωριού και τέσσερα σπίτια στο χωριό Πεύκα.

Οι άνεμοι το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη έγιναν ξανά ισχυροί με αποτέλεσμα τόσο οι κάτοικοι του χωριού Δωρικού όσοι και περιουσίες τους να κινδυνεύσουν. Στις 18:00 η φωτιά εισέβαλε στις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού, ωστόσο κάτοικοι και πυροσβέστες έκαναν τιτάνιες προσπάθειες να σβήσουν την φωτιά και ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια.

Να σημειωθεί ότι το χωριό του Δωρικού δεν είχε εκκενωθεί, καθώς ξαφνικά το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε προς τα εκεί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε ήταν πως μέχρι και ο ιερέας του χωριού προσευχόταν να μην βρει άλλο κακό το χωριό.

Στις 20.00 θα συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Το Copernicus αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Μια πρώτη εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής έδωσε στη δημοσιότητα μέσω δορυφόρου υπηρεσία διαχείριση έκτακτης ανάγκης Copernicus.

«Οι κόκκινες περιοχές είναι οι καμένες περιοχές και τα ροζ στίγματα ενεργά σημεία πυρκαγιάς», εξηγεί η Prometheus Team στην ανάρτησή της στο Twitter.

 

Κλειστή η Εγνατία Οδός

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι επιβάλλεται και νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, αυτή τη φορά μεταξύ Κήπων-Αλεξανδρούπολης, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στη Μελία χθες Σάββατο (19.8.2023). Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Eνεργοποιήθηκε ο «Κοπέρνικος»

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR686) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις