Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Καίγονται Δίκελλα και Μεσημβρία – Γιατί το πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται τόσο γρήγορα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Καίγονται Δίκελλα και Μεσημβρία – Γιατί το πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται τόσο γρήγορα

Δύσκολες ώρες εξακολουθεί να περνά η Αλεξανδρούπολη με την φωτιά να μαίνεται και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ενώ έγιναν και επίχειρήσεις διάσωσης και από την θάλασσα. Και όλα αυτά ενώ οι φλόγες βρίσκονται στα χωριά Δίκελλα και Μεσημβρία.

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης την ώρα που απεγκλωβίστηκαν 43 άτομα από τις περιοχές Δικέλλων και Μεσημβρίας από Λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της πόλης. Η επιχείρηση ήταν δύσκολη ωστόσο στέφθηκε με επιτυχία…

Στις 8:30 το βράδυ εστάλη νέο μήνυμα του 112, προς τους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς να απομακρυνθούν από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Σάππες.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λεπτοκαρυά, απομακρυνθείτε προς Σάππες.

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 

Στο μεταξύ, μεγάλες ουρές οχημάτων σχηματίζεται στην Εγνατία, ενώ δεν υπάρχει ανοιχτός δρόμος από την Αλεξανδρούπολη προς την Εγνατία.

Παράλληλα με συνεχή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα σχεδόν στο σύνολο του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου, με επιχειρησιακό σχεδιασμό που ανά πάσα στιγμή χρήζει αναπροσαρμογής καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά, το Πυροσβεστικό Σώμα για τέταρτη ημέρα επιδίδεται σ’ έναν εξουθενωτικό και άνισο αγώνα κατάσβεσης της ευμετάβλητης πυρκαγιάς. 

 

Να σημειωθεί ότι τρία ελικόπτερα επιχειρούσαν να δαμάσουν το πύρινο μέτωπο, που έχει δημιουργηθεί 200μ. από την παραλία Μεσημβρίας-Δικέλλων. Οι φλόγες τελικα΄πέρασαν μέσα από τα Δίκελλα και την Μεσημβρία προκαλώντας πολλά ζημιές.

Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πιλότων των πυροσβεστικών ελικοπτέρων που έκαναν συνεχείς ρίψεις στην περιοχή, με την θάλασσα να είναι ακριβώς δίπλα και να ανεφοδιάζονται άμεσα, δεν αποτράπηκαν οι μεγάλες καταστροφές.

Η ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς και η δυσκολία της κατάσβεσης

«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων». Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «’Αρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω.

Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ’ εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις.

Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς».

Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

«Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις