Ελλάδα

Φωτιά στην Αττική: Σε πύρινο κλοιό Νέα και Παλαιά Πεντέλη, καίγονται σπίτια στο Πάτημα Βριλησσίων, αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Μαραθώνα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην «κόλαση» της φωτιάς έχει παραδοθεί η βορειοανατολική Αττική. Τα πύρινα μέτωπα σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Γραμματικό και Μαραθώνα καίνε ανεξέλεγκτα, ενώ οι φλόγες έχουν πλέον φτάσει στο Πάτημα Βριλησσίων και έχουν κυκλώσει σπίτια.

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, που βλέπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς, που είναι δύσκολο για την ώρα να ελεγχθεί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη με τις λυσσασμένες φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους των 8 μποφόρ. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, 40 αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν σφόδρα τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα εκκένωσης από Σουφάνι Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη, ενώ σε Νταού και Διώνη οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια, απειλώντας τα. Στη συνέχεια, εστάλη μήνυμα 112 στην περιοχή Ερυθρός Νέα Μάκρη για εκκένωση προς Ραφήνα και λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στη Νέα Πεντέλη για εκκένωση προς Χαλάνδρι. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το 112 ήχησε για εκκένωση Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια. Λίγο μετά τις 3 εστάλη 112 για εκκένωση της περιοχής Κρασά Άνω Βριλησσίων για κεντρικά Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι, οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις γύρω από τα πύρινα μέτωπα στην Αττική

 

Επιχειρούν 692 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 194 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, από χθες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 περιστατικά σε πυροσβέστες όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων, από και προς το Λιμένα της Ραφήνας ώστε να εκτρέπονται στο λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, έγινε δεκτό, τόσο για την διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δολοφονία Αλέξανδρου Δασκαλάκη: Τον χτύπησαν στο κεφάλι με γκλίτσες – Στη δικογραφία του Βαγγέλη Γιακουμάκη το όνομα του ενός κατηγορούμενου
Οι τρεις άνδρες που συνελήφθησαν φέρεται να είχαν προσωπικές διαφορές με τον Αλέξανδρο Δασκαλάκη, ενώ φέρονται να του επιτέθηκαν μεταξύ 11:22 με 11:30 την 1η Μαρτίου, προκαλώντας του σοβαρά τραύματα
Αλέξανδρος Δασκαλάκης
Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών: «Καταγγέλλουμε την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης του ελεγκτή της σύμβασης 717»
«Ας σταματήσουν να προκαλούν τις οικογένειες των θυμάτων με προσχηματικούς ανοικτούς διαλόγους μεταξύ στελεχών κυβερνήσεων που είναι διπλά ένοχες για ό,τι επιδιώκουν να συγκαλυφθεί» αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύλλογος
Δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
Εύβοια: «Κίτρινα» 26 σπίτια σε Προκόπι, Δαφνούσσα και Σπαθάρι – 60 οι αυτοψίες σε κτίρια που χτυπήθηκαν από τους σεισμούς
Για τα «πράσινα» κτίρια προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 2.000 ευρώ, για τα «κίτρινα» κτίρια η ενίσχυση ανέρχεται σε 4.000 ευρώ, ενώ για τα «κόκκινα» 6.000 ευρώ
Το χωριό Δαφνούσα ον σεισμό στην Εύβοια (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Για βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή προειδοποιεί ο Κολυδάς - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα
Ψυχρές αέριες μάζες από κεντρική και ανατολική Ευρώπη «χτυπούν» την χώρα το Σαββατοκύριακο - Σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά και ορεινή Πελοπόννησο τα πιο έντονα φαινόμενα
Βροχή