Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Καμένα σπίτια και εκκενώσεις οικισμών

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Καμένα σπίτια και εκκενώσεις οικισμών

Συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Αχαΐας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον πύρινο μέτωπο που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Έχουν εκκενωθεί αρκετοί οικισμοί, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αντιμετώπισαν προβλήματα όχι όμως σοβαρά, ενώ έχουν καεί και ορισμένα σπίτια. Η νύχτα είναι δύσκολη από την στιγμή που πλέον επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από τις γύρω περιοχές.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Λόγγος και μία κατασκήνωση, ενώ σκάφη του λιμενικού μετέφεραν κατοίκους σε ασφαλές μέρος. Οι κάτοικοι του Λόγγου πάντως πήραν εντολή να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Μεγάλη η καταστροφή από τη φωτιά»

«Η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη» δήλωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος αφού, όπως είπε, «έχουν καεί σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές πολλές καλλιέργειες».

Όσον αφορά τη φωτιά, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει, «έχει περιοριστεί σε ότι αφορά τους οικιστικούς ιστούς, αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς».

Επίσης, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ότι «επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Λόγγου, που είχε εκκενωθεί το απόγευμα για προληπτικούς λόγους».

Όσον αφορά στους κατοίκους των άλλων δύο κοινοτήτων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς και δεν έχουν που να μείνουν, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε ότι «ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την ασφαλή φιλοξενία τους, διαθέτοντας τρεις χώρους».

Πόσοι αντιμετώπισαν προβλήματα 

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια και κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των Υγειονομικών Μονάδων της ευρύτερης περιοχής 

Πιο συγκεκριμένα στα Νοσοκομεία του Αιγίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ.

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του Υγειονομικού συστήματος είχε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ενώ η 6η ΥΠΕ ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Στο Νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι επτά παρέμειναν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους (έξι πολίτες και ένας Λιμενικός) των οποίων η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήρειας, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Το Υγειονομικό Σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες.

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια έχει θέσει το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες» συμπληρώνοντας ότι «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν πλωτά σκάφη του Λιμενικού 

Περίπου 110 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, «κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Click4more: Μέσα στην κόλαση της πυρκαγιάς στην Αχαΐα: Μαρτυρίες για τις μανιασμένες φλόγες

«Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», συνεχίζει, «κινητοποιήσαμε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή ένα φέρι – μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων» προσθέτοντας ότι «το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή».

Στην περιοχή της Ζήριας ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, του Σαββάτου έφθασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην Πολιτική Προστασία σήμανε συναγερμός και ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή.

Δύο φορές έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής το 112 για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Ανοιξε η νέα Εθνική οδός Πατρών – Αθηνών

Αργά το βράδυ του Σαββάτου αποκαταστάθηκε η  κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική οδό Πατρών Αθηνών και στα δύο ρεύματα. Οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί κατά την μετακίνησή τους και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στην Αιγιάλεια για την διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μετέβη, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Ζήριας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις