Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια: Καλούν κατοίκους και τουρίστες από τις Ροβιές να πάνε στην παραλία – Ύστατη ελπίδα το ανθρώπινο φράγμα των πυροσβεστών

Φωτιά στην Εύβοια: Καλούν κατοίκους και τουρίστες από τις Ροβιές να πάνε στην παραλία – Ύστατη ελπίδα το ανθρώπινο φράγμα των πυροσβεστών

Πολύ δύσκολες ώρες ζουν τις τελευταίες στιγμές οι κάτοικοι στις Ροβιές, καθώς οι αρχές καλούν τους ίδιους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία. Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία.

Σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για να απομακρύνουν κατοίκους και τουρίστες, ενώ  «επιστρατεύτηκαν» και παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, αλλά και ένα ferry-boat που βρισκόταν στην περιοχή, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν μέσα από τη θάλασσα είναι συγκλονιστικές και αποτυπώνουν ανάγλυφα το γεγονός ότι οι φλόγες πλησιάζουν ολοταχώς τη θάλασσα.

 

Οι φλόγες κάλυψαν το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές ταχύτατα, με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες είχαν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα παρατάχθηκαν στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια θέλοντας να οργανώσουν με αυτό τον τρόπο την άμυνα των πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες. Όμως η φωτιά πέρασε.

Αντιμέτωποι με τις αδηφάγες φλόγες είναι 95 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, μηχανήματα έργου και υδροφόρες των ΟΤΑ, ενώ τους βοηθούν δεκάδες εθελοντές.

Μιλώντας στο Newsit.gr  ο Δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, απευθύνει σπαρακτική έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση! Καίγεται αυτή την στιγμή το 1/3 του δήμου! Τα μέσα είναι λιγοστά! Έχουν εκκενωθεί 10 χωριά και θα εκκενωθούν και άλλα», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του.

Είμαστε εγκλωβισμένοι στις Ροβιές! Δεν μπορούμε να γυρίσουμε. Βάλαμε σε ferry boat κατοίκους και τους στείλαμε να πάνε προς την Ιστιαία! Η φωτιά είναι μέσα στις Ροβιές. Έχουμε εκκενώσει την περιοχή. Εμείς και η πυροσβεστική είμαστε εδώ, κάνουμε ότι μπορούμε. Και εθελοντές μαζί. Η κατάσταση είναι τραγική», είπε στο Newsit και ο Αργύρης Λιάσκος, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαντουδίου-Λίμνης.

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

 

Click4more Φωτιά στην Εύβοια: Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες στους Κουρκουλούς – Εκκενώνονται συνεχώς οικισμοί

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. Άλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις