Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά στην Κορινθία: Πολλές και ενεργές οι εστίες – Εκκενώθηκαν οικισμοί έξω από τα Μέγαρα

Φωτιά στην Κορινθία: Πολλές και ενεργές οι εστίες – Εκκενώθηκαν οικισμοί έξω από τα Μέγαρα

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας, καίει για δεύτερο 24ωρο και έφτασε έως και τα Μέγαρα και την Αττική, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Μέχρι στιγμής έχει κάψει περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους, έχει κάψει σπίτια και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες, δεν έχει σβήσει. Στις 09:30 ο Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων.

Με τους ανέμους να έχουν «πέσει», η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη, αλλά το γεγονός πως δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο αλλά πολλά και διάσπαρτα κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Τα Μέγαρα είναι σήμερα σε κλοιό αλλά η πόλη δεν απειλείται, με τον δήμαρχο Μεγαραίων να δηλώνει στο MEGA πως η φωτιά είναι σε απόσταση 7-8 χιλιομέτρων.

Μέχρι σήμερα, από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, έχουν εκκενωθεί συνολικά 10 οικισμοί και δυο μοναστήρια.  

Λίγο μετά τις 08:00 το πρωί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα της φωτιάς ήταν βελτιωμένη, σε σχέση με τη νύχτα. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη και με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα που συνδράμουν από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν 18 αεροπλάνα και περισσότεροι από 270 πυροσβέστες. 

Για την ώρα, οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

 

Στη μάχη με τη φωτιά επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», 18 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. 

Ήδη τα γκρέιντερ έχουν… πιάσει δουλειά στην περιοχή Πευκανέα. 

«Τραγική η νύχτα στα Μέγαρα» 

Για την κατάσταση στα Μέγαρα, που έως νωρίς το πρωί βρίσκονταν σε πύρινο κλοιό, μίλησε στο MEGA ο δήμαρχος Μεγαραίων, Γρηγόρης Σταμούλης. Μίλησε για τραγική κατάσταση, για τραγική νύχτα, λέγοντας ότι η φωτιά απέχει 7 με 8 χιλιόμετρα από την πόλη, που πάντως δεν κινδυνεύει.

«Περάσαμε μια τραγική νύχτα. Η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές» τόνισε και προειδοποίησε πως μπορεί τώρα οι άνεμοι να έπεσαν και η κατάσταση να δείχνει καλύτερη αλλά και χθες κάτι ανάλογο έγινε πριν από τη μεγάλη αναζωπύρωση.

Η φωτιά είναι 7-8 χιλιόμετρα από την πόλη. Εστίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο δυνατός αέρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να “γυρίσει”», σημείωσε ο δήμαρχος Μεγαραίων και πρόσθεσε πως η εστίες της φωτιάς έχουν εξαπλωθεί.

Όσον αφορά στους οικισμούς που έχουν εκκενωθεί, είπε ότι οι κάτοικοι να γυρίσουν στα σπίτια τους όταν σβήσει η φωτιά.

  

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις