Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στην περιοχή Φέριζα του δήμου Σαρωνικού

Φωτιά στην περιοχή Φέριζα του δήμου Σαρωνικού

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση και κοντά σε σπίτια στην περιοχή Φέριζα του δήμου Σαρωνικού. Είναι η δεύτερη εστία στην περιοχή, αφού λίγο νωρίτερα είχε προκληθεί φωτιά και στον Κουβαρά Αττικής

Η φωτιά ξέσπασε στις 10:50 το πρωί της Παρασκευής (15.07.2022), λίγο μετά από εκείνη στον Κουβαρά. Δεδομένου πως στην Αττική σήμερα (15.07.2022) πνέουν ισχυροί άνεμοι, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Λίγο πριν από τις 13:00 οι πυροσβέστες κατάφεραν και την οριοθέτησαν, αφού πρώτα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Φέριζα και Άγιος Παντελεήμονας. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ. 

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 50 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 10 υδροφόρες, και δυο τμήματα πεζοπόρο. Έχουν σηκωθεί τέσσερα αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα, ενώ συνέχεια οι δυνάμεις αυξήθηκαν: 92 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Η πυροσβεστική έδωσε μάχη για να μην επεκταθεί, εξαιτίας των ανέμων, η φωτιά. Οι φλόγες ήταν κοντά στα σπίτια και λίγο πριν από τις 12:00 οι κάτοικοι έλαβαν και μήνυμα από το 112 που ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στη Φέριζα, εκκενώστε τώρα προς Λαγονήσι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». 

https://twitter.com/112Greece/status/1547865357905408000?s=20&t=KbluwfGvtL8w6PiNf4RMIA

  

Λίγο πριν από τις 12:30 εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το 112 και δόθηκε εντολή για την εκκένωση και δεύτερου οικισμού. Εντολή να φύγουν πήραν οι κάτοικοι του οικισμού Άγιος Παντελεήμονας στην Ανάβυσσο. 

https://twitter.com/112Greece/status/1547876115405934592?s=20&t=KbluwfGvtL8w6PiNf4RMIA

Βελτιωμένη η εικόνα

Λίγο πριν από τις 13:00, η φωτιά οριοθετήθηκε και η εικόνα, πλέον, είναι βελτιωμένη.

«Τώρα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Η φωτιά έχει περιοριστεί» είπε στο newsit.gr ο πρόεδρος της Νέας Φέριζας, Ιωάννης Πρέκας. Προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκομαι μέσα στην περιοχή της Φέριζας και κατευθύνεται προς τον Άγιο Παντελεήμονα Αναβύσσου. Όπως φαίνεται από εμάς πέρασε, απειλήθηκαν και σπίτια, «έγλειψε» μάντρες. Ακόμα δεν ξέρουμε αν έχουν γίνει ζημιές». 

Οι κάτοικοι της Φέριζας όμως δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουν μία μεγάλη πυρκαγιά καθώς και πριν από δύο χρόνια είχε ξεσπάσει και πάλι φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή. Ο πρόεδρος της κοινότητας εξηγεί ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι άμεσα εκκένωσαν την περιοχή γιατί είναι και γνώστες των φαινομένων που πέρασε πριν δύο χρόνια. Ούτως ή άλλως η περιοχή μας είναι καμένη, ανήκει στις πυρόπληκτες περιοχές και ξαφνικά μέσα στην ίδια ξεκίνησε μία φωτιά από ένα σημείο που υπήρχαν πολύ λίγα πεύκα, δύο πεύκα που είχαν σωθεί από την περασμένη πυρκαγιά. Ευτυχώς οι κάτοικοι είχαν καθαρίσει γύρω-γύρω από τις αυλές τους, ειδικά στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και τότε δεν απειλήθηκαν καθώς ήταν και πάλι χαμηλή η βλάστηση. Κάηκε πάλι ο λόφος Βαλμά, κάποια δέντρα που δεν είχαν καεί τότε, κάηκαν τώρα και χωρίς να μπορώ να είμαι ακριβής τώρα, οι φλόγες κινούνται προς τον Άγιο Παντελεήμονα. Τώρα στην Φέριζα σβήνουμε τις τελευταίες μικροστίες». 

Εξαιτίας της φωτιάς στη Φέριζα, υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή και διακοπή κυκλοφορίας:

  1. στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Αριστοδίκου
  2. στη λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της οδού Ελαιών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Φέριζα
  3. στην επαρχιακή οδό Κερατέας – Αναβύσσου από το ύψος του καταστήματος «Μαντρί».

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στο σημείο για να διερευνήσει τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου, Μαρίνος Αλειφέρης, Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις