weather-icon °C AΘΗΝΑ

Φωτιά στο Μάτι: Ήξεραν για τους νεκρούς από τις 21:33! Νέο video ντοκουμέντο

Φωτιά στο Μάτι: Ήξεραν για τους νεκρούς από τις 21:33! Νέο video ντοκουμέντο

Το ημερολόγιο μιας τραγωδίας έρχεται στο φως λίγες μέρες αφού συμπληρώθηκε ένας μήνας από την φονική φωτιά στο Μάτι με τους 96 νεκρούς. Το δελτίο συμβάντων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής και σύμφωνα με αυτό, οι αρχές γνώριζαν από τις 21:33 το βράδυ της 23ης Ιουλίου πως από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης, έκαψε τον Νέο Βουτζά και κατέληξε στο Μάτι υπήρχε ένας νεκρός. Δυο ώρες, δηλαδή, πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεφτεί το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί από τους υπουργούς και τον (πρώην πια) αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Τα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, της ημέρας που γράφτηκε μια μαύρη σελίδα, έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ. Στις σελίδες του χειρόγραφου «ημερολογίου» αποκαλύπτεται η δραματική κλιμάκωση των γεγονότων. Και φαίνεται πως η πρώτη αναφορά για νεκρό από τη φωτιά έγινε στις 21:33 και στις 23:15 οι νεκροί είχαν φτάσει πια τους τέσσερις. Όλα αυτά ενώ περίπου τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε φτάσει στο κέντρο επιχειρήσεων για να ενημερωθεί αλλά εκεί δεν υπήρξε καμία αναφορά σε νεκρούς!

Φωτογραφία εφημερίδα Καθημερινή

Το χρονολόγιο της τραγωδίας

Ώρα 18:16: γίνεται η πρώτη καταχώριση στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ σχετική με την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης

Ώρα 19:15: η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για εγκαυματίες: «Νέα Μάκρη τρεις εγκαυματίες και Νέο Βουτζά άλλοι τέσσερις-πέντε για τους οποίους το ΕΚΑΒ δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα λόγω αδυναμίας προσέγγισης», αναφέρεται

Ώρα 19:30: ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης επικοινωνεί με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Νίκο Ευσταθίου. Ζήτησε να σταλούν έξι με επτά ασθενοφόρα στο Νέο Βουτζά για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Ώρα 20:00: τα στελέχη του ΕΚΕΠΥ τηλεφωνούν σε γιατρό του Ιατρικού Κέντρου Αμαρουσίου, ζητώντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας δύο εγκαυματιών: «Η μία ασθενής είναι 54 ετών με 100% εγκαύματα – διασωληνωμένη και μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό με ΕΚΑΒ» αναφέρεται στο χειρόγραφο. «Η άλλη ασθενής είναι 26 ετών με 80% εγκαύματα, μεταφέρεται με ιδιωτικό μέσο στον Ευαγγελισμό». Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική ενημερώνει για εγκαυματία στην 1η είσοδο του Νέου Βουτζά, στη συμβολή της λεωφόρου Μαραθώνος με την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης: «Ο ασθενής φέρεται να είναι βαριά, ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ», σημειώνει ο υπάλληλος της απογευματινής βάρδιας.

Ώρα 20:25: τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικό και Σισμανόγλειο ενημερώνονται από τη διοίκηση του ΕΚΕΠΥ ότι η εφημερία τους θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί εξαιτίας εκτάκτων αναγκών λόγω της πυρκαγιάς

Ώρα 20:50: ο υποδιοικητής του Σισμανογλείου ζητεί να προσέλθουν στο νοσοκομείο όσοι γιατροί μπορούν.

Ώρα 21:33: το ΕΚΕΠΥ ειδοποιείται από το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρού στον Νέο Βουτζά και 45 λεπτά αργότερα για δεύτερο νεκρό στην ίδια περιοχή. Αναφέρεται: «Κλήση στον συντονιστή του ΕΚΑΒ, που πηγαίνουν να παραλάβουν νεκρό στον Νέο Βουτζά»

Ώρα 22.15: ο υπάλληλος βάρδιας σημειώνει: «Δεύτερος νεκρός στον Νέο Βουτζά, ενημέρωση από ΕΚΑΒ».

Ώρα 23:15: το ΕΚΑΒ ενημερώνει ότι δύο ακόμα νεκροί, πιθανότατα αλλοδαποί υπήκοοι, μεταφέρονται από τη Ραφήνα στον Ευαγγελισμό. Η καταχώρηση αναφέρει: «Κλήση στο ΕΚΑΒ που αναφέρει ότι μεταφέρει δύο ξένους νεκρούς από Ραφήνα προς Ευαγγελισμό».

Φωτογραφία εφημερίδα Καθημερινή

Ώρα 01.20 (ξημερώματα της Τρίτης): «Κλήση από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αναφέρουν ότι έχουν ακόμα 47 σάκους για τους νεκρούς. Το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι τους φτάνουν».

Ώρα 07:35: Ολοκληρώνεται το χρονολόγιο της φρίκης. Η υποδιευθύντρια του ΚΑΤ ενημερώνει το ΕΚΕΠΥ ότι μητέρα ψάχνει τα δύο ανήλικα παιδιά της, Εβίτα και Ανδρέα Φύτρου. Μερικές ώρες αργότερα, ο 11χρονος Ανδρέας βρέθηκε νεκρός στην αγκαλιά του πατέρα του, ενώ η 13χρονη Εβίτα έπεσε από τον βράχο στο κενό προσπαθώντας να γλιτώσει από τις φλόγες.

Ποιοι γνώριζαν

Σύμφωνα με το δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ που παρουσιάζει η Καθημερινή, πλήρη γνώση των δεδομένων είχαν από την πρώτη στιγμή ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΚΕΠΥ. Επιπλέον, στις 23.49 και ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το ΕΚΕΠΥ ειδοποιεί τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να παραλάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ σάκους για τη περισυλλογή των νεκρών.

Στη 01.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, η διευθύντρια του Σισμανογλείου επικοινωνεί με το ΕΚΕΠΥ και ζητά οδηγίες για το πώς θα χειρίζεται τους συγγενείς που πηγαίνουν για ταυτοποίηση των νεκρών συγγενών τους. Μερικά λεπτά αργότερα, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ προχωρά στην ενεργοποίηση του σχεδίου μαζικής απώλειας υγείας και επικοινωνεί με τους διοικητές των νοσοκομείων «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο» προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης των πληγέντων.

Το νέο video ντοκουμέντο

Η Καθημερινή φέρνει επίσης στο φως και εικόνες από νέο video ντοκουμέντο. Είναι καταγεγραμμένο από την ίδια κάμερα ασφαλείας που είναι εγκατεστημένη σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης και κατέγραψε τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στις 16:41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Θυμηθείτε το video από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά

Από τις νέες εικόνες προκύπτει ότι τα πρώτα πυροσβεστικά αυτοκίνητα έφτασαν στο σημείο με 50 λεπτά καθυστέρηση. Υπάρχουν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, ισχυρές ενδείξεις ότι τα πρώτα οχήματα που έσπευσαν στο σημείο ανήκαν σε εθελοντές και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ενώ η φωτιά ξέσπασε στις 16:41, το πρώτο πυροσβεστικό όχημα φτάνει στο σημείο στις 17:34. Υπενθυμίζεται ότι το 199 δεν ειδοποιήθηκε άμεσα για τη φωτιά. Πέρασαν οκτώ λεπτά πριν γίνει η αναφορά για φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Εξαιτίας των ανέμων, η φωτιά μέσα σε 2-3 λεπτά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από το νέο video προκύπτει πως το πρώτο εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα, ένα κόκκινο φορτηγάκι με προσαρμοσμένη στην καρότσα μια δεξαμενή νερού, εμφανίστηκε στο σημείο στις 17:34, όταν ήδη η φωτιά είχε ξεφύγει.

Φωτογραφία εφημερίδα Καθημερινή

Μερικά λεπτά μετά, στις 17:21, εμφανίζεται στο σημείο ένα περιπολικό.

Φωτογραφία εφημερίδα Καθημερινή

Στις 17:35 και στις 17:40 στο δρόμο έξω από το σπίτι όπου βρίσκεται η κάμερα ασφαλείας εμφανίστηκαν δυο υδροφόρες, χωρίς διακριτικά της Πυροσβεστικής.

Φωτογραφία εφημερίδα Καθημερινή
Φωτογραφία εφημερίδα Καθημερινή
#TAGS MM