Ελλάδα

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Τοξικό νέφος 20 χλμ «σκέπασε» την Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έως τη Θεσσαλονίκη έφτασε σήμερα το πρωί (05.07.2026) το τοξικό νέφος από την τεράστια φωτιά που κατέκαψε το Ωραιόκαστρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, έχοντας κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες.

Το τοξικό νέφος εκτείνεται σε ακτίνα μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων, ενώ η έντονη οσμή καμένου πλαστικού έγινε αισθητή σχεδόν σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη. Αν και η δασική φωτιά στο Ωραιόκαστρο έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο, οι φλόγες σε δύο εργοστάσια της περιοχής, μαίνονται ακόμη.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα, φαίνεται ένα μαύρο σύννεφο να έχει «σκεπάσει» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Αριστοτέλους, τον Λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό Κόλπο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στο ΕΡΤnews τόνισε ότι ακούστηκαν πολλές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ περιέγραψε και το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά.

Επισήμανε πως στην περιοχή λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας λιπαντικών, πετρελαιοειδών, ρουχισμού, υφασμάτων και εργοστάσιο ανακύκλωσης με μεγάλες ποσότητες πλαστικών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό το νέφος που έχει εξαπλωθεί πάνω από τη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας ότι περιέχει επικίνδυνες ουσίες.

«Βλέπετε την τραγική κατάσταση από αυτό το μαύρο και γκρίζο νέφος, το οποίο είναι με ουράνια και διοξίνες», ανέφερε ζητώντας την παρέμβαση ειδικών επιστημόνων ώστε να δοθούν σαφείς οδηγίες προστασίας στους πολίτες.

Παράλληλα συνέστησε σε όσους είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορούν να χρησιμοποιούν μάσκες υψηλής προστασίας, ενώ τόνισε ότι η αποπνικτική ατμόσφαιρα έχει επηρεάσει όχι μόνο τη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και το κέντρο, τον Λευκό Πύργο και την Καλαμαριά.

ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Κλείνοντας, ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κοντά στα μέτωπα της φωτιάς, ώστε να μην παρεμποδίζεται το έργο των πυροσβεστικών και δημοτικών δυνάμεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες: Πότε ο καύσωνας γίνεται επικίνδυνος και ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων που πάσχουν από καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, αναπνευστικά νοσήματα, ή λαμβάνουν διουρητικά
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Μαρούσι: «Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έπεσε όλος ο τοίχος μέσα στην αυλή μου, ήμουν πολύ τυχερός» λέει ο τραυματίας για την κατάρρευση της μεσοτοιχίας
«Ήμουν πολύ τυχερός γιατί καθόμουν, εάν ήμουν όρθιος θα πάθαινα μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Δούκας που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι από την πτώση της μεσοτοιχίας
Πτώση μεσοτοιχίας υπό ανέγερση νοσοκομείου στο Μαρούσι
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Μαίνονται οι φλόγες στα δύο εργοστάσια – Κάηκαν εγκαταστάσεις και δεκάδες παραπήγματα
Συνεχείς οι εναέριες ρίψεις νερού στα εργοστάσια που έχουν παραδοθεί στις φλόγες - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο - Στο νοσοκομείο 4 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ανανεώθηκε πριν 43 λεπτά
6