Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Φωτιά στον Έβρο: Καίει για 11η ημέρα το πύρινο μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά στον Έβρο: Καίει για 11η ημέρα το πύρινο μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Για 11η ημέρα καίει το μέτωπο της φωτιάς στον Έβρο, όπου συνεχίζεται αμείωτη η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες.

Την ίδια ώρα, τιτάνια προσπάθεια γίνεται στο δάσος της Δαδιάς, για να μην περάσει η φωτιά τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Εκτός από τον Έβρο αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στη Ροδόπη στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις το τελευταίο 24ώρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 27 νέες δασικές πυρκαγιές κατάφεραν τις περισσότερες από αυτές να τις αντιμετωπίσουν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Συνολικά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρέθηκαν ή και βρίσκονται αντιμέτωπες με 74 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, με τις σημαντικότερες εξ αυτών να είναι σε Έβρο, Ροδόπη, Πάρνηθα και Βοιωτία.

Στον Έβρο, συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με δύο αεροσκάφη, η Τσεχία με 16 πυροσβέστες και 3 οχήματα, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες και 8 οχήματα, η Σερβία με 28 πυροσβέστες καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες και 5 οχήματα, ενώ στη Ροδόπη συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία.

Συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Την ίδια ώρα, στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρατηρούνται διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιές στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, ενώ στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Ειδικότερα στην Πάρνηθα επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμήμάτων, ενώ από αέρος παρέχει συνδρομή ένα ελικόπτερο.

Τέλος, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Στο μεταξύ, για σήμερα, Τρίτη (29.08.23) παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις