Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά στον Έβρο: Νύχτα αγωνίας – Μάχη για να σωθεί το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

Φωτιά στον Έβρο: Νύχτα αγωνίας – Μάχη για να σωθεί το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα στον Έβρο όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά, ενώ η κατάσταση από τις πυρκαγιές  στην Ηλεία είναι πολύ καλύτερη .

Στον ΄Εβρο το πύρινο μέτωπο που υπολογίζεται στα δυο χιλιόμετρα εντοπίζεται στο Σουφλί και συγκεκριμένα στην περιοχή Δαδιά.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ και σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, με την έλευση της νύχτας η φωτιά έχει καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κάνει ξεκινήσει να κάνουν αντιπυρικές ζώνες στη δυτική και στη νότια πλευρά του μετώπου για να σωθεί το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. 

Είναι μάλιστα συνεχής η ενίσχυση σε οχήματα και δυνάμεις. Συνολικά δουλεύουν 70 οχήματα, 140 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 33 άτομα Δευκαλίωνας του Στρατού Ξηράς. Με το πρώτο φως θα ξεκινήσουν σε δύο κύματα, 2 Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

 

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Στην Ίμβρο ο καπνός από τον Έβρο

Οι Βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή όπως αναφέρει το meteo.gr έχουν ως αποτέλεσμα, ο καπνός αυτή τη στιγμή να μεταφέρεται πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο, διανύοντας απόσταση σχεδόν 120 χιλιομέτρων.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Ηλεία

Οσον αφορά την Ηλεία και εκεί η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση… Λίγο μετά το βράδυ οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Τραγανό και Βάρδα.

Μάλιστα το απόγευμα της Πέμπτης, εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Πηγάδι, στο Τραγανό.

 

Στην Ηλεία η φωτιά σήμανε μεγάλη κινητοποίηση, καθώς τα μέτωπα ήταν πολλά. Ένα στα Άγναντα του δήμου Ήλιδας που ξέσπασε λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης, ένα στο Τραγανό που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα και ένα ακόμα που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή της Βάρδας.

Στα ‘Αγναντα του δήμου Ήλιδας η φωτιά, παρουσιάζει, σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, καλύτερη εικόνα.

Και στις τρεις περιοχές εξακολουθούν να επιχειρούν και θα επιχειρούν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από περίπου 180 πυροσβέστες με περισσότερα από 60 οχήματα, προκειμένου να θέσουν τις φωτιές υπό πλήρη έλεγχο και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις