Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Φωτιές: Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες μιλούν για fake news – «Δεν μπορούσαμε να τη σβήσουμε σε μία μέρα»

Φωτιές: Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες μιλούν για fake news – «Δεν μπορούσαμε να τη σβήσουμε σε μία μέρα»

Επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, έστειλε ο επικεφαλής της ομάδας των Ρουμάνων πυροσβεστών, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να συνδράμει στην κατάσβεση των φωτιών.

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα και αναρτήσεις, τα οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει fake news, προχωρώντας στην αποκατάσταση της αλήθειας. 

Ο Ρουμάνος πυροσβέστης εκφράζει την λύπη του για τα λάθος μηνύματα που δόθηκαν, υποστηρίζοντας πως, κάτι τέτοιο επηρεάζει την καλή συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για να ελεγχθούν οι φωτιές.

Στην επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε πως οι φωτιές που αναπτύχθηκαν στα σημεία που επιχειρούσαμε υπό τις οδηγίες του Έλληνα επικεφαλής μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούσαμε στην περιοχή ανάμεσα στο Σπαθάρι και στα Καλύβια στην Εύβοια προκειμένου να κρατήσουμε την γραμμή για τον έλεγχο της φωτιάς.
Η μονάδα μας έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες όπως και με τις τοπικές αρχές, τονίζοντας κάτι τέτοιο όποτε έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Κατά την διάρκεια των κοινών μας επιχειρήσεων στο πεδίο, πάντα παρατηρούσαμε την αφοσίωσή τους στην μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές, έτσι δεν είπαμε ποτέ ότι προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά».

Ο Ρουμάνος πυροσβέστης συνεχίζει λέγοντας πως: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αφορά στην αλληλεγγύη και βοηθά πληττόμενες χώρες σε δύσκολες στιγμές. Αυτή ήταν μία από τις αρχές πάνω στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαμε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό από το Κέντρο Έκτακτης Ανταπόκρισης και Συντονισμού από τις Βρυξέλλες. Η αποστολή μας είναι να καταστείλουμε και να σβήσουμε τις δασικές πυρκαγιές, χωρίς να έχουμε αρμοδιότητες όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών».

Ο Ρουμάνος πυροσβέστης στην επιστολή του προς τον Νίκο Χαρδαλιά, απαντά και σε αναρτήσεις στο Facebook οι οποίες διαδόθηκαν και έλεγαν πως θα μπορούσε η φωτιά να σβηστεί με φωτιά. Όπως ο ίδιος λέει, πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα.

«Χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους με την Ελλάδα όταν σβήνουμε φωτιές στην Ρουμανία και η μέθοδος ‘φωτιά με φωτιά’ χρησιμοποιείται στην χώρα μας μόνο σαν έσχατο μέτρο και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν προτείνεται».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις