Ελλάδα

Φωτιές στην Αττική – Ιατροδικαστής: «Μέσα στο Σαββατοκύριακο ευελπιστώ να αποδοθούν οι σοροί στις οικογένειες»

Να βγουν τα αποτελέσματα του DNA ώστε «να είμαστε 100% σίγουροι ότι η κάθε οικογένεια που θα πάρει τη σορό της θα αντιστοιχεί πραγματικά σε αυτήν» δήλωσε η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου.

«Ευελπιστώ -και από την πληροφόρηση που έχω από τους συναδέλφους- ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μορφολογικής διερεύνησης και θα αποδοθούν οι σοροί, εφόσον βγουν και όλα τα αποτελέσματα του DNA, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι ότι η κάθε οικογένεια που θα πάρει τη σορό της θα αντιστοιχεί πραγματικά σε αυτήν» δήλωσε η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.

«Κάποιες από τις σορούς έχουν αναγνωριστεί και οπτικά, γιατί αρχικά μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία, μέχρι να φτάσουν στο Σχιστό, οπότε κάποιοι συγγενείς ενδεχομένως να είχαν και οπτική εικόνα -βεβαίως εκεί που γίνεται.

Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε έναν πατέρα να αναγνωρίζει τα παιδιά του, τα οποία δεν ήταν τα δικά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε τμήματα ανθρωπίνων σορών, τα οποία συν τοις άλλοις είναι και απανθρακωμένα, οπότε σαφέστατα οπτική αναγνώριση είναι αδύνατον να γίνει από κάποιον οικείο. Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA» εξήγησε η κ. Ζαγγελίδου από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Για τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, διευκρίνισε: «Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά οφείλω να σας πω -γιατί έχουμε ζήσει και ανάλογες περιπτώσεις και από το εξωτερικό- ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα […] οι συνάδελφοι εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ».

“Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους […] Γίνεται η συλλογή των σορών, όπως έγινε στο Σχιστό, οι σοροί μετά μεταφέρονται στο νεκροτομείο των Αθηνών. Υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να γίνουν οι διαδικασίες των νεκροτομών, γίνεται όλος ο πλήρης έλεγχος, ο μορφολογικός, ο δακτυλοσκοπικός, φωτογραφικός, γίνονται οι διαδικασίες των νεκροτομών, όπου μπορούν να γίνουν, καθώς πολλές φορές υπάρχουν τμήματα ανθρωπίνων σωμάτων , οπότε είναι εκεί τελείως διαφορετική η διαδικασία. Και παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία τρέχει και μία διαδικασία παροχής πληροφοριών από τους συγγενείς και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς, γιατί ακόμη και αν υπάρχει μακροσκοπική αναγνώριση, οπωσδήποτε θα γίνει επιστημονικά και η αναγνώριση, η ταυτοποίηση της σορού μέσω DNA» ανέφερε η κ. Ζαγγελίδου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Κώστας Ανεστίδης συνεχίζει τις ύβρεις: «Χ@@@@@α» για τη διαγραφή από τη ΝΔ, θα πάει στράφι η συνάντηση αγροτών με Μητσοτάκη
«Αφού δεν θα είμαι εγώ στη συνάντηση που ξέρω τι γίνεται και ξέρω κι αυτούς, δεν θα έχει κανέναν ο Μητσοτάκης να του βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι», σχολίασε
Κώστας Ανεστίδης
Μαρία Καρυστιανού: Φταίω για τα Τέμπη, επέτρεψα να γίνει η χώρα μας η πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη
Σχολίασε πως το κίνημα των πολιτών είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχει ενεργά - «Το κίνημα των πολιτών θα δίνει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα»
Μαρία Καρυστιανού 13
Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις της 16χρονης Λόρα με τους γονείς της - Το σημείο «κλειδί» των ερευνών και τα 2 σενάρια που εξετάζουν οι αρχές
«Χτενίζουν» την περιοχή του Ζωγράφου οι αστυνομικοί ώστε να βρουν περισσότερα στοιχεία για την εξαφάνισή της - Ενδείξεις πως έχει φύγει από την περιοχή
Η 16χρονη Λόρα
Καιρός σήμερα: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Πτώση θερμοκρασίας και άνεμοι έως 7 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 06 με 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 08 με 13, στα δυτικά τοπικά τους 15 με 15 και στη νησιωτική χώρα τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου
καιρός