Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Φωτιές στην Αττική: “Κλειδί” οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τα κέντρα επιχειρήσεων – Τα λάθη και οι παραλείψεις

Φωτιές στην Αττική: “Κλειδί” οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τα κέντρα επιχειρήσεων – Τα λάθη και οι παραλείψεις

– Έρευνες των εισαγγελικών αρχών στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες όσων ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις διάσωσης και κατάσβεσης
– Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου αυξάνεται συνεχώς – 91 μέχρι στιγμής
– 36 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ
– Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση

Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τα κέντρα επιχειρήσεων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ζητήσει ο αρμόδιος Εισαγγελικός λειτουργός που έχει αναλάβει την δικαστική έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Ραφήνας, καθώς ήδη έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 91 συνάνθρωποι μας.

Οι καταγγελίες πωλητών, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, που έχουν δει όλες αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας, κυρίως για την μη ύπαρξη επικοινωνίας και συντονισμού των ενεργειών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσαν και την άμεση αντίδραση της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να ζητηθούν αρμοδίως από της Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ όλες οι συνομιλίες, τις επίμαχες ώρες της φωτιάς, και μάλιστα απομαγνητοφωνημένες.

Σκοπός των Εισαγγελικών Αρχών είναι να διερευνήσουν καταρχήν εάν υποτιμήθηκε η φωτιά τουλάχιστον στο αρχικό της στάδιο από το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως δεν αποσπάστηκαν δυνάμεις από την φωτιά της Κινέτας, όπου και πετούσαν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, προκειμένου να ριχθούν στην μάχη κατάσβεσης στο μέτωπο της Πεντέλης.

Επίσης ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, στο οποίο θα κληθούν να δώσουν απάντηση αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, είναι το κατά πόσο ήταν εφικτή μια εκκένωση της περιοχής στο Μάτι, την στιγμή μάλιστα που η φωτιά από την ώρα που πέρασε την Λ. Μαραθώνος, μέσα σε μιάμιση ώρα είχε φθάσει στην θάλασσα, καίγοντας ανθρώπους και περιουσίες.

Οι εκτροπές οχημάτων

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που θα διερευνήσουν επισταμένα οι Εισαγγελικές Αρχές είναι οι εκτροπές των οχημάτων, όταν έκλεισε η Λ. Μαραθώνος την στιγμή που η φωτιά είχε υπερπηδήσει αυτή την “τεχνική αντιπυρική ζώνη”.

Άλλωστε, όσον αφορά στις εκτροπές των αυτοκινήτων, οι καταγγελίες πολιτών πως έστελναν τους οδηγούς στο “μάτι του κυκλώνα”, εν προκειμένω στο φλεγόμενο Μάτι, είναι πολλές και μάλιστα για καμένους συνανθρώπους μας που εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητα τους, χωρίς να έχουν σχέση με την περιοχή.

Παράλληλα, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τις επίμαχες ώρες της φωτιάς έχουν ζητηθεί και από το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να διαπιστώσουν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης εάν πράγματι υπήρξε καθυστέρηση στην κινητοποίηση των πλωτών μέσων του Λιμενικού και βέβαια καθυστερήσεις στην διάσωση των συνανθρώπων μας που είχαν βρει καταφύγιο στην θάλασσα, όταν πια οι φλόγες είχαν ζώσει ολόκληρη την περιοχή στο Μάτι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις