Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Φωτιές στην Ελλάδα: Στάχτη 75.000 στρέμματα καμένης γης σε Αττική και πάνω από 200.000 σε Εύβοια

Φωτιές στην Ελλάδα: Στάχτη 75.000 στρέμματα καμένης γης σε Αττική και πάνω από 200.000 σε Εύβοια

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές, μίλησε στον ΣΚΑΙ για το μέγεθος της καταστροφής σε Εύβοια και Αττική. Ο ίδιος έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σωστός συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται στην καταστολή της φωτιάς.

«Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις η έκταση των καμένων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε ακριβέστερα μεγέθη. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Καταστροφές δεκαπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε για όλο το καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά για τις φωτιές στην Ελλάδα.

Έσπευσε να σημειώσει ότι στην Αττική υπολογίζονται περίπου 76.500 στρέμματα καταστράφηκαν, ενώ στην Εύβοια ξεπερνούν τα 200.000. 

Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής

Σημείωσε πως: «Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Κάθε αυθαιρεσία επιτείνει μια πυρκαγιά. Πολλά εργαλεία και τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν το μηχανισμό καταστολής. Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη και η αναγνώριση του κινδύνου».

Τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ο θεσμικός τρόπος σύνδεσης των φορέων: «Η γραφειοκρατία είναι τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να δούμε τη συντονισμένη δράση όλων των διαφορετικών φορέων. Πρέπει να λυθεί με κάποιο νομοθέτημα ώστε ο καθένας να έχει τον ρόλο του. Το παν είναι να μπορούν όλοι οι φορείς να δουλεύουν συντονισμένα. Η τεχνολογία, η επιστήμη μαζί με επιχειρησιακούς ανθρώπους να βρουν τρόπο συντονισμού πριν έρθει η καταστροφή».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις