Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Φωτιές: «Υπεύθυνος ο καύσωνας – Τα ακραία φαινόμενα θα αυξηθούν»

Φωτιές: «Υπεύθυνος ο καύσωνας – Τα ακραία φαινόμενα θα αυξηθούν»
Φωτογραφία αρχείου

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ματθαίος Σανταμούρης, Φυσικος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας Σίδνεϊ, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις από τις φωτιές που κατακαίουν την Ελλάδα.

«Ο δεκαήμερος καύσωνας είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Αυτό αν συνδυαστεί με το ότι πιθανόν τα δάση δεν είχαν καθαριστεί, πιθανόν δεν υπήρχε αντιπυρική προστασία, οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Αυτά τα φαινόμενα συνεχώς θα αυξάνονται», εξήγησε ο κ. Σανταμούρης.

Και συνέχισε: «Πρακτικά θα πρέπει να περιμένουμε φυσικά φαινόμενα, που θα έχουν μέγεθος και χαρακτηριστικά που δεν έχουν επικρατήσει ξανά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια μεγάλη προσαρμογή στις υποδομές. Να γίνει, δηλαδή, αναβάθμιση των υποδομών για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει φαινόμενα, που δεν είχε αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, η Ελλάδα ήταν πολύ τυχερή που δεν έπεσε το ενεργειακό της σύστημα. Αν δεν ήταν περίοδος διακοπών, θα είχε πέσει. Αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε την επόμενη φορά να αντέχει σε υψηλή ζήτηση, σε υψηλές θερμοκρασίες…».

Ο κ. Σανταμούρης εξήγησε ότι ύστερα από αυτήν την καταστροφική φωτιά, το κλίμα της Αττικής θα αλλάξει. «Θα αυξηθεί κατά πολύ η θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις