Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Καρέ – καρέ η δράση του διδύμου που έκλεβε και λήστευε ηλικιωμένους

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Καρέ – καρέ η δράση του διδύμου που έκλεβε και λήστευε ηλικιωμένους

Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη δράση των μελών της συμμορίας που εξαπατούσε ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της Αττικής και έπεσε στην τσιμπίδα των ανδρών της Τμήμα Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newsit.gr.   

Πριν λίγες ημέρες οι άνδρες της ΕΛ. ΑΣ που είχαν αναλάβει να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση που έκανε συστηματικά διακεκριμένες κλοπές, απάτες και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, πέρασαν χειροπέδες στους δύο άνδρες της συμμορίας, ηλικίας 37 και 38 ετών, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και τρεις γυναίκες συνεργοί τους οι οποίες αναζητούνται. Οι δυο άνδρες της είναι Έλληνες κι είναι αυτοί που είχαν συστήσει την πενταμελή ομάδα.  

Ο μεθοδολογία της δράσης τους ήταν συγκεκριμένη, καθώς περιφέρονταν συνήθως πρωινές ώρες με τα αυτοκίνητα τους και αναζητούσαν υποψήφια θύματα κοντά σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και γενικότερα σε χώρους στους οποίους συχνάζουν ηλικιωμένοι.  

Ωστόσο υπήρχαν και περιπτώσεις, όπου τα μέλη της συμμορίας γνώριζαν πληροφορίες από την προσωπική ζωή των υποψήφιων θυμάτων τους, καθώς τους παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το newsit.gr κι εμπεριέχονται μέσα στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση είναι από τις κινήσεις των δραστών σε διαφορετικά «χτυπήματα» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες από Τμήμα Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικης, κατάφεραν να βρουν μεταξύ άλλων, οπτικό υλικό το οποίο εμπλέκει το αντρικό δίδυμο της συμμορίας σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις με χρονική διάρκεια από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τα βίντεο προέρχονται κυρίως από κάμερες τραπεζών που βρίσκονται κοντά σε ΑΤΜ, αλλά και από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης από σημεία όπου έδρασαν, σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων τους.  

  

Πλησίαζαν τους ηλικιωμένους προφασιζόμενοι τους υπαλλήλους καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, ιατρικών κέντρων και παρεμφερών επιχειρήσεων, στους οποίους συγγενικά τους πρόσωπα, τους όφειλαν δήθεν χρηματικά ποσά από εμπορικές-οικονομικές δοσοληψίες. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των υποψήφιων θυμάτων του πραγματοποιούσαν δήθεν τηλεφωνική συνομιλία με τον υποτιθέμενο συγγενή-οφειλέτη, στον οποίο ανέφεραν την τυχαία συνάντηση τους. 

Με δεδομένο ότι τα ποσά ήταν μικρά, τα θύματα συναινούσαν στην εξόφληση του κοντινού τους συγγενικού προσώπου. Ο τρόπος που θα  πλήρωναν το χρέος ήταν μέσω POS που είχαν μαζί τους οι δράστες.

Οι ηλικιωμένοι πείθονταν να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα της συμμορίας και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλαίσιο του κλίματος εμπιστοσύνης που είχαν οικοδομήσει, τους παρέδιδαν τις τραπεζικές τους κάρτες, τις οποίες οι δράστες τοποθετούσαν στη συσκευή που προσομοίαζε με POS, ζητώντας παράλληλα την πληκτρολόγηση του κωδικού PIN, το οποίο και απομνημόνευαν.

Ακολούθως, είτε παρακρατούσαν τις τραπεζικές κάρτες, είτε τους επέστρεφαν κάρτες προηγούμενων θυμάτων. Στην περίπτωση που γινόταν αντιληπτή από τα θύματα η απάτη σε βάρος τους, τα μέλη της σπείρας είτε με απειλή είτε με χρήση σωματικής βίας, ολοκλήρωναν την εγκληματική τους πράξη, αφαιρώντας επιπλέον πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και αντικείμενα αξίας. Σημειώνεται ότι, τα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα τα προμηθεύονταν με βραχυχρόνια μίσθωση από διάφορες εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους. 

Κατά την τελική φάση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, μετέβαιναν σε ATM, όπου χρησιμοποιώντας τις κλεμμένες  τραπεζικές κάρτες και γνωρίζοντας τους κωδικούς ασφαλείας, προέβαιναν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των παθόντων, ενώ κατά περίπτωση προέβαιναν και σε αγορές προϊόντων από καταστήματα. 

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας και των Τμημάτων Ασφαλείας Κηφισιάς και Νέας Ιωνίας, εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις κλοπών-απατών και 3 ληστείες. Τα συνολικό εκτιμώμενο όφελος της εγκληματικής ομάδας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. 

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις