Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

«Φουσκώνει» ο κορονοϊός, «κλειδώνει» η παράταση του lockdown! Το… Χριστουγεννιάτικο σχέδιο για την αγορά

Χριστούγεννα

Φρενάρει τα πάντα ο κορονοϊός, καθώς οι 89 νεκροί και οι 613 διασωληνωμένοι του τελευταίου 24ωρου δεν επιτρέπουν την παραμικρή χαλάρωση. Οικογενειακά και με κανόνες τα φετινά Χριστούγεννα.

Ο εφιάλτης του κορονοϊού δεν λέει να υποχωρήσει με την ανησυχία να μεγαλώνει. Τα μέτρα δεν έχουν δώσει τα αποτελέσματα που άπαντες προσδοκούσαν με τη χώρα  βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Και όλα αυτά την ώρα που τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και είναι σίγουρο ότι θα τα γιορτάσουμε διαφορετικά από κάθε άλλη φορά.

Ο απολογισμός του τελευταίου 24ώρου στη χώρα μας είναι δυστυχώς ξεκάθαρος και στέλνει το μήνυμα πως η παραμικρή χαλάρωση ίσως κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Τα 2.186 νέα κρούσματα, οι 89 νεκροί και οι 613 διασωληνωμένοι δείχνουν ότι απαιτείται ακόμη πιο ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι πρώτη σε κρούσματα με 453 σε 24 ώρες. Ακολουθεί η Αττική με 375 κρούσματα και η Λάρισα με 129 και  η Πέλλα με 115.

Ανακοινώνεται παράταση του lockdown

Η παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου φαίνεται να έχει κλειδώσει και μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν οι επίσημες ανακοινώσεις. 

Click4more: Μητσοτάκης: Μέχρι να κάνουμε εμβόλια κλειστά τα μπαρ – Σκεφτόμαστε άνοιγμα του λιανεμπορίου

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση προσπαθούν να δουν μια δραματική μείωση των κρουσμάτων πριν αισθανθούν σίγουροι για να κάνουν ανακοινώσεις για το τι μέλει γενέσθαι σχετικά με το άνοιγμα των διαφόρων τμημάτων της οικονομίας και κοινωνικής ζωής. Και γι’ αυτό ίσως καθυστερήσει το διάγγελμα του πρωθυπουργού. 

Δύσκολα κάποια πράγματα να ανοίξουν ακόμα και στις 14 Δεκεμβρίου όσο παρουσιάζονται αυτά τα νούμερα. Θα πάμε με ένα είδος lockdown ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ τα πρώτα που συζητιούνται να ανοίξουν είναι τα κομμωτήρια και κυρίως τα εποχικά ίσως και από 14 Δεκεμβρίου. Όλα τα άλλα πάνε σταδιακά και με πάρα πολλά μέτρα για αργότερα  καθώς κανείς δεν θέλει να φουντώσει η πανδημία. 

Πως θα ανοίξουν τα καταστήματα 

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα ανοίξουν τα καταστήματα σε όλη τη χώρα ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. 

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με τα καταστήματα εποχιακών ειδών, τα οποία θα δημιουργήσουν επιτέλους μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πόλη. Για το άνοιγμά τους η απόφαση είναι ειλημμένη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης. 

Click4more: Μόσιαλος για εμβόλιο: «Πόσο καιρό μετά θα είμαστε προστατευμένοι από τον κορονοϊό;»

Την Πέμπτη  3 Δεκεμβρίου επίσης η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει επί της πρότασης της κυβέρνησης να ανοίξουν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο (τα μικρά και μεμονωμένα καταστήματα και όχι τα μεγάλα σε τετραγωνικά  ή όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα). 

Οι λοιμωξιολόγοι είναι και αυτοί που θα καθορίσουν τους αυστηρούς όρους για το άνοιγμα (ραντεβού, τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη κ.ά).      

Αυστηρώς οικογενειακά τα φετινά Χριστούγεννα 

Η Κομισιόν προετοιμάζει τους Ευρωπαίους πολίτες για σφιχτές γιορτές με μάσκες, αποστάσεις και καραντίνα. Το σχέδιό της θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη τον οποίο θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Cick4more: Αποκάλυψη Άδωνι Γεωργιάδη για άνοιγμα εποχικών καταστημάτων και απαγορεύσεις πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ!

Το μήνυμα είναι σαφές: Οι γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι διαφορετικές φέτος. Η Κομισιόν κάνει έκκληση προς τους όλους Ευρωπαίους πολίτες κατά τη διάρκεια των εορτών να διατηρήσουν τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων καθώς και της χρήσης μάσκας και να μπαίνουν σε ατομική καραντίνα επτά ημερών πριν και μετά από κοινωνικές συναθροίσεις. ζητούν δηλαδή, από τους πολίτες να γιορτάσουν εντός της… οικογενειακής φούσκας.

Την ίδια ώρα, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνεται να απαγορεύσουν τις μαζικές συναθροίσεις και να επιτρέπουν τις μικρότερες εκδηλώσεις μόνο με «ξεκάθαρα κριτήρια».

Η εικόνα των λυμάτων δείχνει ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν πρέπει να θυμίσουν γιορτές άλλων ετών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η 7η Δεκεμβρίου δεν είναι η ημέρα που θα ανοίξει η οικονομία.

Click4more: “Κλειστά τα σχολεία για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί” είπε ο Μητσοτάκης!

Από τη Θεσσαλονίκη όπου τα κρούσματα επιμένουν, ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ζήτησε να μην χαλαρώσουμε στην τήρηση των μέτρων.

Η κυβέρνηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγουν από το λουκέτο τα κομμωτήρια χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει χρονικά το πότε.

Πληροφορίες MEGA, STAR, ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις